Prostreno.cz

Banány nebo mrkev. Kdy je lepší nejíst je samostatně

Jahody, banány či brokolice. Jíte jen „jen tak“, bez ničeho? Nezískáváte z nich maximum! S čím je spárovat, aby vašemu organismu udělaly nesmírně dobře? Tyhle kombinace si nenechte ujít!

Ano, některé potraviny jsou skvělé, pokud se jí samostatně. To ale neznamená, že se jejich zdravotní účinek nedá ještě víc podpořit. Víte, co přidat k těmto oblíbeným svačinám?

Banány? Jedině s mlékem!

Máte problémy s břichem, trávením a zažíváním? Jezte banány. Toto populární žluté ovoce je dobrým zdrojem inulinu, což je typ vlákniny, která pomáhá vyrovnávat „dobré“ hladiny bakterií v trávicím systému. Když k banánu navíc přidáte dobré zdroje vápníku, jako je mléko, sýr či jogurt, dočkáte se posílení kostí.

Co na jahody? Arašídové máslo

Vitamin E podporuje zdravé oči a může pomoci zabránit vzniku makulární degenerace (příčina slepoty). Vitamin C posiluje účinek vitaminu E, takže je velmi vhodné tyhle dvě položky konzumovat společně. Zdroje vitaminu C, jako jsou jahody, citrusové plody a rajčata, jezte s arašídy (arašídovým máslem), mandlemi (mandlovým mlékem) či se slunečnicovými semínky.

S čím podávat brokolici? S hořčicí

Brokolice je dobrým zdrojem sulforafanu, sloučeniny bojující proti rakovině. Bohužel, její tepelná úprava ničí myrosinázu, což je enzym, který ovlivňuje přítomnost sulforafanu. Chcete-li nahradit myrosinázu, kombinujte brokolici s hořčicí nebo rukolou.

Jablka a zelený čaj

Dokonalé odpolední občerstvení? Šálek čaje a nakrájené ovoce. Pro zvláštní podporu zdraví si připravte zelený čaj a jablka. Výzkumníci zjistili, že fytochemikálie kvercetin (většinou ji obsahují jablka, bobule či cibule) a katechin (v zeleném čaji a fialovém hroznu) spolupracují tak, že zabraňují shlukování krevních destiček. Když je dáte dohromady, budete déle žít.

Mrkev s avokádem coby dokonalá dvojka

Už asi víte, že betakaroten je pro vás dobrý (ano, udržuje pokožku mladistvou a ovlivňuje zdraví očí). Možná vám však uniklo, že tělo potřebuje tuk, aby jej absorboval. Proto mrkev jezte třeba s avokádem, vlašskými ořechy a mandlemi. Hodí se i olivový olej.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Želví maso

(1 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Kuře na paprice

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat