Prostreno.cz

Esenciální heřmánkový olej zabraňuje infekcím

Heřmánek je již odpradávna oblíbenou bylinkou a snad nikdo se jako dítě nevyhnul heřmánkovému čaji, který babičky podávaly snad na všechny neduhy. A není se čemu divit, tato bylinka má opravdu velmi široké spektrum využití. Jeho léčivé účinky můžete čerpat i z kvalitního esenciálního oleje. Tak máte rádi vůni heřmánku?

Heřmánkový olej je extrahován z květů heřmánku. Heřmánek jistě každý zná, avšak pokud si půjdete zakoupit olej, narazíte na dva druhy. Prvním je heřmánek římský (Anthemis Nobilis) a druhý heřmánek pravý (Matricaria Chamomilla), který je někdy také označován jako heřmánek německý. Oba tyto oleje vynikají blahodárnými vlastnostmi, přesto každý má své specifikace a také se liší jejich složení.

Olej z heřmánku římského má zklidňující účinky a působí jako lepší emenagogum – prostředek regulující nepravidelnou menstruaci. Zatímco olej z heřmánku pravého působí jako velmi silné protizánětlivé činidlo, protože obsahuje navíc sloučeninu zvanou Azulen. Jedná se o dusíkatou směs, která je zodpovědná za to, že má olej charakteristickou tmavě modrou barvu.

Ať si vyberete jakýkoli, níže uvedené benefity oba druhy spojují, takže s výběrem rozhodně neprohloupíte. A v čem heřmánkový olej vyniká?

Odplavuje toxiny z těla

Esenciální heřmánkový olej vyvolává pocení, které přispívá k odplavování škodlivých látek a toxinů z těla. Současně však tělo ochlazuje a účinně poskytuje úlevu od horečky.

Zabraňuje infekcím

Heřmánek má značné antiseptické a antibiotické vlastnosti, které znemožňují vývoji biotických infekcí, které vznikají v důsledku bakterií a hub. Pomáhá také odstranit infekce, které již existují. Heřmánek také zabíjí všechny druhy střevních parazitů a je více než vhodný při vnější aplikaci na pokožku a vlasy, zabíjí vši, roztoče a eliminuje veškeré kožní infekce.

Zmírňuje stres a depresi

Heřmánek příznivě stimuluje naši mysl, přináší nám vytoužené zklidnění a odplaví všechny pocity smutku, deprese, zklamání a dodá mysli pocit právě nabitého štěstí.

Zlepšuje trávení

Heřmánkový esenciální olej příznivě ovlivňuje také trávicí funkce, podporuje vylučování žaludečních šťáv, přispívá k očistě jater, kde stimuluje vylučování žluči.

Přispívá k léčbě revmatismu

Heřmánkový olej přispívá k léčbě dysfunkce oběhového systému, stimuluje cirkulaci a detoxikuje krev od toxinů, jako je kyselina močová. Díky tomu přispívá k léčbě revmatismu a artritidy, které jsou způsobeny nesprávným oběhem a akumulací kyseliny močové.

Hojí jizvy

Další jeho uplatnění najdete v kosmetice, kde je běžně přidáván do kosmetických výrobků. Heřmánkový olej napomáhá hojení jizev, zmírňuje věkové skvrny a je také vhodný na ošetření modřin, kdy urychluje jejich hojení.

Zmírňuje bolest

Heřmánek má analgetické vlastnosti, které účinně snižují bolest svalů a kloubů. Také snižují bolest hlavy a zubů. Stačí nakapat pár kapek na postižené místo a bolest postupně odezní. Například při častých migrénách je vhodné olej aplikovat i do aromalampy a inhalovat.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat