Prostreno.cz

Náš jídelníček by měl být více fialový

Jíte často sušené švestky a borůvky? A jak jste na tom s konzumací lilku? Tyto přírodní poklady obsahují jisté antioxidanty, které vykazují mocné schopnosti. Co všechno mají v popisu práce a před čím vás ochrání?

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč mají určité druhy ovoce a zeleniny různé barvy? Mohou za to obsažené antioxidanty, což jsou vychvalované molekuly schopné chránit naše tělo před útoky škodlivých volných radikálů. I když se všechny tyto cenné látky bezpochyby počítají, pravdou je, že není antioxidant jako antioxidant. To jste věděli?

Všechno záleží na odstínu

Co mají společného švestky, borůvky, hroznové víno a lilek? No samozřejmě, že purpurovou barvu. Ta je podle odborníků neklamnou známkou přítomnosti velice silných antioxidantů zvaných antokyany, které hodně převyšují nad schopnostmi ostatních antioxidačních kolegů. Znamená to tedy, že jsou fialové potraviny zdravější oproti třeba těm zeleným? Přihlédneme-li k tomu, co všechno zmíněné antokyany dokážou, nedá se to vyloučit. Co všechno mají tyto molekuly pod palcem?

Tajný recept na dlouhověkost?

Američtí odborníci na základě své studie naznačují, že „fialové antioxidanty“ jsou natolik silné, že volné radikály zlikvidují ještě dřív, než začnou narušovat tělesné buňky. O to více se prý zesiluje preventivní ochrana před závažnými a obávanými onemocněními dnešní doby, včetně rakoviny, kardiovaskulárních chorob a mozkových příhod. Tedy alespoň tak to tvrdí vědci, kteří antokyany vnímají jako malý elixír mládí. Mimochodem, biologické stárnutí zpomalují také…

Spolehlivá pomoc proti zánětům

Několik na sobě nezávislých studií také objevilo téměř zázračné protizánětlivé působení antioxidantů přítomných ve fialových potravinách. Jen na vysvětlenou – zánět je častou příčinou chronické únavy i bolesti kloubů, migrény, virózy, infekce a deprese.

Podpora jaterních funkcí

Konzumace alkoholu, užívání léků, obecně nevhodná strava i způsob života – to všechno způsobuje jaterní potíže, ze kterých plynou další a další zdravotní trable. Experti se ale domnívají, že pravidelná konzumace fialových potravin a s nimi spojených antokyanů pomáhá zachovávat játra v kondici, přičemž snižuje riziko jejich poškození. Na jakou mňamku to dnes tedy vidíte? Zvítězí lilek či snad sušené borůvky? Nebo si pochutnáte raději na purpurové cibuli?

Zdroj: www.eatthis.com, www.verywellhealth.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat