Prostreno.cz

Potřebujete doplnit céčko. S těmito potravinami to bude hračka

Vitamin C je stavebním kamenem mnoho funkcí našeho organismu a jeho nedostatek rozhodně není jen tak. Po zimě může být naše tělo oslabené a je potřeba v dávkách vitaminu C nepolevovat ani s přicházejícím sluníčkem. Zkrátka céčko si hlídejte celoročně. Máme pro vás hned několik top potravin, z kterých si příjem tohoto vitaminu hravě pohlídáte.

Vitamin C je jednou z nejdůležitějších živin v těle, hraje klíčovou roli ve funkci imunitního systému a tvorbě bílých krvinek, stejně jako tvorbu kolagenu, který je nezbytný pro všechny tkáně, buňky a svaly v těle. Vitamin C, také známí jako kyselina askorbová, je mimo to důležitý i pro kardiovaskulární zdraví a prevenci vzniku krevních sraženin. Rozhodně se nevyplácí tento vitamin podceňovat. A kde ho najdete v těch nejvyšších dávkách?

Červená paprika

Potřebujete pouze půl šálku červených paprik, abyste uspokojili denní potřebu vitaminu C, a to díky více než 181 miligramům tohoto vitaminu.

Zelené papriky

Navzdory tomu, že nemají tolik vitaminu C jako červené papriky, jeden šálek zelených paprik dodá 150 % vašeho denního požadavku – přibližně 120 miligramů.

Oranžové papriky

Ačkoli oranžové papriky mají k těm červeným blízko, ve skutečnosti to s tím vitaminem C není tak žhavé. Jedna malá oranžová paprika má ve skutečnosti pouze 51 miligramů vitaminu C, to už je efektivnější a pohodlnější sklenička čerstvé pomerančové šťávy.

Květák

1 šálek květáku nabídne zhruba 50 miligramů vitaminu C, což je asi 85% toho, co vaše tělo potřebuje každý den.

Černý rybíz

Ve 100 gramech bobulí černého rybízu získáte přibližně až 180 miligramům kyseliny askorbové, což je zhruba 200 % denní potřeby.

Jahody

S blížící se sezonou jahod, nesmíme opomenout ani tyto plody. Jedna jahoda může přibližně nabídnout 7 miligramů vitaminu C. Takže pokud sníte přibližně 12 středních jahod, máte o vitamin C na jeden den postaráno.

Kiwi

Stačí sníst jedno kiwi denně a dostanete do svého těla přibližně 60 miligramů vitaminu C, což představuje téměř celodenní doporučené množství.

Mango

Pro milovníky exotiky jsme se podívali, jak je na tom mango. Pokud budete jíst jedno střední mango denně den, poskytne vám 1,5krát více vitamínu C, než vaše tělo vyžaduje, protože obsahuje průměrně 122 miligramů tohoto vitaminu.

Grapefruit

Již polovina grepu vám dodá přibližně 2/3 denní potřeby vitaminu C. Navíc grep je přírodní spalovač tuků, takže není důvod o něm vůbec pochybovat.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat