Prostreno.cz

Vysoký cholesterol může poškodit i nohy

Máte namodralé prsty? Je vám divný pomalý růst chlupů i nehtů dolních končetin? Pokud navíc trpíte pocitem těžkých nohou, neberte to na lehkou váhu. Můžete mít na krku onemocnění periferních tepen!

Každý ví, že vysoký cholesterol je strašidelná záležitost, protože tahle lapálie může ucpat tepny, což nebezpečně zvyšuje riziko kardiovaskulárních chorob. Jenže pozor, málokdo tuší, že neprůchodné artérie neohrožují jen srdce. Jelikož se jejich vlivem narušuje krevní oběh, okysličená krev pak nemůže pokojně „putovat“ ani do nohou, což způsobuje celou řadu nepříjemných potíží. Odborně se tento jev nazývá onemocnění periferních tepen. Nemáte s tím co dočinění i vy? Bezpečně to poznáte podle těchto varovných signálů!

Podezřelá únava dolních končetin

Den co den vás nohy bolí „jako psa“? A to i přes to, že jste ve fitku už nějakou dobu nebyli a nevykonáváte ani fyzicky náročné povolání. Zní vám to povědomě? Pak vězte, že varovná kontrolka bliká na pěkný poplach. Protože jsou svaly dolních končetin ochuzeny o potřebný kyslík, objevuje se bolest, únava a pocit těžkých nohou. I v tomhle má prsty zvýšený cholesterol!

Zbarvení, co vzbuzuje obavy

Zbystřit všechny smysly byste měli i v případě, že máte bledé, popřípadě namodralé prsty. Ani tohle totiž nevěstí nic dobrého. Změny barev obvykle bývají znamením špatného krevního oběhu – a onemocnění periferních tepen se počítá mezi časté viníky.

Úplná absence či pomalý růst chlupů

Co si budeme vykládat, mnoho žen by udělalo cokoli proto, aby jejich nohy byly stále hebké a bez porostu. Pokud se z takového „luxusu“ těšíte právě vy, není to dobrá zpráva. Potíže s ucpanými tepnami zpravidla oddalují i růst chlupů, neboť folikuly nedostávají kyslík ani živiny. Stávají se tak neúrodnou půdou, což je ze zdravotního i biologického hlediska hodně špatně. A když už jsme u toho…

Neprosperující nehty, které nepotřebují nůžky

Registrujete, že se bez nutnosti pedikúry klidně obejdete, protože zatímco jiný nehty na nohách stříhá ostošest, ty vaše po zkrácení hodně dlouho nevolají? Opět to může být proto, že do dolních končetin neproudí tolik kyslíku, kolik by mělo. To signalizuje problém zvaný onemocnění periferních tepen. Na nic tedy nečekejte a objednejte se k lékaři na nejbližší možný termín!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat