Prostreno.cz

Rozmarýnový olej je skvělá přírodní ústní voda

Rozmarýnový olej patří mezi velmi oblíbené esenciální oleje, hlavně díky svému rozmanitému využití. Přispívá k posílení imunity, zlepšuje trávení, posílí imunitu a to zdaleka není všechno. Využijete ho i při péči o pleť a pro posilnění vlasů. Poznejte všechny výhody rozmarýnového oleje a nechte se hýčkat.

Rozmarýn je odpradávna považován za vznešenou rostlinu, naložit s ní uměli jak staří Římané, tak i starobylá egyptská civilizace. Blahodárné účinky rozmarýnu a rozmarýnového esenciálního oleje na zdraví objevil a popsal, také uznávaný lékař a botanik Paracelsus, který během 16. století významně přispěl k porozumění bylinné léčby. Paracelsus ocenil rozmarýnový olej pro jeho schopnost posílit celé tělo. Správně věřil, že rozmarýnový olej umí léčit důležité orgány, jako jsou játra, mozek a srdce. A co všechno rozmarýnový olej dokáže?

Podpoří trávení

Rozmarýnový olej se často využívá k léčení trávicího traktu, konkrétně ke zmírnění nadýmání, žaludečních křečí, zácpy a plynatosti. Výzkum také poukazuje jeho blahodárné působení na játra a schopnost jejich detoxikace. Zároveň reguluje tvorbu a uvolňování žluči, což je důležitá součást trávicího procesu. Dále přispívá ke stimulaci průtoku krve a zlepšuje cirkulaci, což je zásadní pro absorpci živin.

Zlepšuje kognitivní funkce

Rozmarýnový esenciální olej má významné účinky i pro náš mozek a celý nervový systém. Zvyšuje pozornost, zmírňuje pocity únavy a deprese. Inhalací rozmarýnového oleje můžete dosáhnout lepší koncentrace a těšit se z přílivu nové energie.

Posiluje imunitní systém

Antioxidanty jsou klíčové pro naše celkové zdraví, každý den v našem těle bojují proti infekcím a chrání nás od banálních nemocí až po různé vážnější choroby. Rozmarýnový olej účinně působí proti volným radikálům a chrání tak naše tělo před oxidačním stresem a to jak při vnitřním, tak při vnějším podání. Dokonce některé vědecké studie potvrzují tento jev i při inhalaci tohoto esenciálního oleje.

Tlumí bolesti

Rozhodně se vyplatí mít alespoň malou lahvičku rozmarýnového oleje vždy při ruce. Díky svým zklidňujícím účinkům, dokáže rychle a účinně ulevit od bolesti, a to jak od bolesti hlavy, svalů a kloubů. Mimoto přispívá k hojení drobných ran, protože urychluje proces srážení krve.

Přírodní ústní voda

Rozmarýnový esenciální olej můžete také používat při „oil pullingu“, což je vyplachování ústní dutiny olejem. Tento olej díky svým dezinfekčním účinkům je skvělou volbou, jak jednoduše nahradit běžnou ústní vodu. Eliminuje špatný dech, ničí bakterie v ústní dutině, zabraňuje tvorbě zubního plaku a preventivně chrání dásně.

Pro krásné vlasy i pleť

Esenciální rozmarýnový olej je často spojován s kosmetickými produkty. Při péči o vlasy a vlasovou pokožku stimuluje růst a zlepšuje kvalitu celého vlasu. Dokonce je prevencí předčasného vypadávání vlasů a vzniku šedin. Olej můžete také přímo aplikovat na pokožku, díky svým silným antiseptickým vlastnostem, přispívá k léčbě vyrážek, atopického ekzému, a dokonce i akné.

Zdroj: www.mayoclinic.com, www.firstaid.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat