Prostreno.cz

Pálivé chilli papričky nejsou nebezpečné

Je to standardní pikantnost, která se podává například k nakládanému plísňovému sýru. Když chilli papričku ochutnáte, máte ústa jako v jednom ohni. Není to nebezpečné? Jak se to vezme!

Předpokládá se, že chilli papričky pocházejí z Mexika, odkud se dostaly do Indie, Číny a Turecka. Poté, co se v 16. a 17. století rozšířily do celého světa s pomocí španělských a portugalských mořeplavců, staly se jednou z nejoblíbenějších komerčních plodin. Hvězdy, jako jsou Kelly Clarkson a Shaquille O'Neal, propagují látku zvanou kapsaicin, kterou papričky obsahují, ve snaze zvýšit povědomí o neurodegenerativním onemocnění. To tyhle celebrity šlechtí, ale vědí vůbec, zda jsou chilli papričky bezpečné?

Jejich hlavní složkou, která je tolik charakterizuje, je fytonutrient nazývaný kapsaicin, jak již bylo uvedeno. Kapsaicin se připojuje k receptorům na chuťových buňkách, které detekují teplotu, čímž dochází k vyslání signálů tepla do mozku – zjednodušeně řečeno. Síla, v podstatě tedy množství tepla, má přitom co dočinění s hladinou kapsaicinu. A právě o té se v souvislosti s pálivým pocitem v ústech diskutuje. Skutečně mohou chilli papričky způsobit fyzické poškození jícnu nebo jazyka?

Nebezpečí pojídání pikantních papriček

Podle lékařů je to trochu mýtus. Ale to neznamená, že jsou chilli papriky zcela bez viny. Když se konzumují, mozek přijímá signály „bolesti“, které mohou mít za následek rozrušení žaludku, nevolnost nebo zvracení. V podstatě žaludek reaguje tak, jako byste konzumovali jedovatou látku.

Pokud dojde ke zvracení, kyselina, která vystupuje ze žaludku, může jícen dráždit. Světovými médii v říjnu roku 2016 prolétla zpráva, že jistý člověk si skutečně „vypálil“ díru do jícnu poté, co snědl několik extra pikantních chilli papriček v rámci jídelní soutěže. (Ty pak vyzvracel.) Mezi další možné reakce na konzumaci však také patří necitlivost a dýchací potíže. Nic však není jen černé nebo bílé.

Přínosy pro zdraví? Také existují!

Výzkum naznačuje, že některé přísady bohaté na kapsaicin, jako je kajenský pepř, mohou pomáhat jedlíkům, kteří se snaží snížit chuť k jídlu a povzbudit své tělo ke spalování kalorií. A co víc, bylo prokázáno, že kapsaicin pomáhá vyčistit dutiny, mírnit bolesti a potlačovat růst některých bakterií.

Zdroj: www.eatthis.com, www.pepperhead.com/health-benefits-eating-peppers/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat