Prostreno.cz

Při hubnutí do plavek sáhněte po rajčatovém džusu

Rajčata patří mezi nejoblíbenější druhy zeleniny a rajčatová šťáva či džus nepatří jen do Bloody Mary, ale je to skvělý nápoj, který vám doplní potřebné vitaminy a minerály a zároveň s ním můžete nahradit například jedno denní jídlo. Výsledkem bude nejen štíhlejší pas, ale uděláte i mnohem víc pro své zdraví. Podívejte se na všechny úžasné účinky rajčatového džusu a neváhejte si ho připravit z čerstvých surovin doma.

Rajčata a jejich šťávy poskytují bohatý obsah lykopenu a různých dalších karotenoidů, stejně jako řadu fytochemikálií, vitaminu A, vitaminu B6, vitaminu C, hořčíku, železa a vápníku, což je vynikají koktejl živin, který přináší hned několik obohacení pro náš organismus. 

Redukce hmotnosti

Rajčatová šťáva má vysoký obsah vlákniny a zároveň je bohatá na živiny. Pokud toužíte po štíhlém pase, můžete domácí rajčatovou šťávou nahradit i jedno jídlo denně. Co takhle místo odpolední svačinky si dát zeleninový džus? Nejen díky vláknině, ale i díky stimulaci leptinu, hormonu sytosti, by se dalo říci, že snadno obalamutíte své tělo a i po sklence džusu se budete cítit syti na delší dobu a zároveň dodáte tělu potřebné vitaminy a minerály. 

Snižuje hladinu cholesterolu

Již zmíněná vláknina, která je součástí rajčatové šťávy, může výrazně snížit hladinu cholesterolu špatného LDL cholesterolu, což přispívá i ke zlepšení celého kardiovaskulárního systému. Navíc některé přítomné vitaminy ze skupiny B také optimalizují zdraví srdce a posilují stěny cév, aby odolaly tvorbě plaků. 

Prevence rakoviny

Rajčata obsahují lykopen a ten má mnohem více funkcí, než že dodává rajčatům červenou barvu, může také pomoci zabránit různým druhům rakoviny. Spolu s dalšími přítomnými antioxidanty může lykopen vyhledávat a neutralizovat volné radikály, které způsobují buněčnou mutaci a oxidativní stresu v těle. 

Pro dobrý zrak

Vysoká hladina vitaminu A v této šťávě znamená, že také přispívá ke zdravému zraku. Vitamin A působí jako antioxidant, což snižuje oxidační stres ve středu sítnice, čímž zmírňuje projevy stárnutí. 

Pro zdravé kosti

S pozoruhodnými hladinami draslíku, hořčíku, železa a vápníku je rajčatová šťáva přirozeně prospěšná také našim kostem, kde zvyšuje minerální kostní hustotu. Konzumace rajčatové šťávy je tak dobrou prevencí před vznikem osteoporózy. 

Detoxikace těla

Některé z účinných látek v rajčatové šťávě, jako je například beta-karoten a síra, mohou pomoci stimulovat činnost ledvin a jater, a tím přispívají k urychlení detoxikačního procesu a zvyšují močení, které dále odstraňuje přebytečné soli a tuky z těla. 

Pro lepší trávení

Díky dobrému podílu vlákniny, tato šťáva také zlepšuje trávení, konkrétně peristaltický pohyb střev a současně stimuluje produkci žluči a eliminuje problémy jako zácpa, nadýmání, křeče a nadměrné nadýmání. 

Domácí rajčatová šťáva

Zatímco rajčatová šťáva je dostupná téměř v každém obchodě s potravinami, není od věci si šťávu připravit doma. Získáte tak mnohem více živin než z kupovaného džusu a vyhnete se přísadám jako jsou konzervanty, barviva a zbytečně moc přidaného cukru. Jak na to? 

Budete potřebovat (na 34 porce):  

  • 6–8 velkých rajčat 
  • 2 stonky řapíkatého celeru 
  • 1/4 šálku cibule 
  • 2 lžíce cukru (medu či jiné sladidlo) 
  • 1 lžičku soli 
  • 1/2 čajové lžičky pepře 

Všechny ingredience dejte do hrnce a vařte na mírném ohni přibližně 20 minut, rajčata by měla mít konzistenci jako polévka. Uvařená rajčata případně ještě dochuťte, nechte zchladnout a nakonec důkladně rozmixujte. Hotový nápoj zkonzumujte co nejdříve, nezapomeňte, že je zcela bez konzervantů a v lednici vám vydrží jen pár dnů. 





Celkem 2 komentářů

Lukáš Kováč
10.02.2022
Vlasta stračíková
08.10.2021

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat