Prostreno.cz

Listy borůvky jsou účinné proti celé řadě nemocí

Myslíte si, že borůvkové listy se hodí jen k léčbě otravných aftů? Ani náhodou! Pročistí vám trávicí trakt, zlepší zrak a pomohou od svědivých vyrážek. Přijdou vhod také v případě průjmu a doporučují se i při diabetu 2. typu.

Někde je již možné natrhat si čerstvé, sladké a voňavé borůvky, které se dají využít nejen při pečení a vaření. Tam, kde se ještě nezamodralo, můžete zatím vyrazit alespoň na lov listů – a nejlépe ještě dnes. Věděli jste, že toto přírodní „léčivo“ bojuje proti celé řadě nemocí?

Poklad z lesa, který je teď plně k dispozici

Borůvka černá je bohatě rozvětvený keřík dorůstající do výšky až 50 cm. Roste téměř po celé Evropě, rozšířena je i v západní Asii a Severní Americe. Konkrétně u nás se hojně vyskytuje v nížinách i horských oblastech, a to převážně na kyselých půdách v podrostu jehličnatých nebo bukových lesů. Potkat se dá také v okolí rašelinišť a na skalnatých úbočích.

Borůvkové listy se sbírají dříve, než rostlina začne plodit, tedy od května do června. Následně se suší buď na slunci, nebo v umělých podmínkách, ideálně při teplotě do 40 stupňů Celsia. Dobře usušený materiál si zachovává zelenou barvu a nemá tendence k hnědnutí – to mějte na paměti. Kde všude se vámi získané listy dají uplatnit? Tohle si raději zapište…

Něco na zánět i problémy s trávením

Že borůvčí je dobré jenom na afty? Ale kdepak, i když tento „recept“ je možná ze všech nejznámější. Vzhledem k tomu, že tenhle „prášek“ má výborné protizánětlivé účinky, zaboduje také při průjmových onemocněních – u dětí i dospělých. Borůvkové listy jsou rovněž známé tím, že snižují koncentraci glukózy v krvi, což z nich dělá prvotřídní rostlinný prostředek při cukrovce. Ovšem i v případě zánětů močového měchýře nebo krku vás nenechají ve štychu. Tudíž je dobré mít je v domácích zásobách!

Záchrana od rýmy i dar pro oči

Odvar z listů borůvek zároveň funguje jako dezinfekce trávicího ústrojí. Mezi lidovými léčiteli se hovoří i o tom, že nesmírně prospívá zraku a zatočí s rýmou – tedy za předpokladu, že ho budete inhalovat. Co se týká vnějšího použití, tam je borůvčí účinné hlavně při kožních potížích, jako jsou ekzémy či lupénka.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat