Prostreno.cz

Protizánětlivý keřík zvaný ostružiník

Ostružiník patří mezi přírodní léčiva, která se vždy vyplatí mít v domácích zásobách. Vysvobodí vás ze spárů průjmu, zatne tipec kašli, urychlí hojení ran a posílí imunitu. Ale účinný je také v boji proti křečovým žilám!

Na ostružiny si budeme muset ještě nějakou chvíli počkat, ale to pořád ještě neznamená, že do té doby bychom měli ostružiník nechávat bez povšimnutí. Vždyť na něj pro jeho léčivé schopnosti nedali dopustit již staří Egypťané, Řekové i Římané! Co všechno o tomhle keříku možná nevíte?

Možnosti sušení i problematika identifikace

Ostružiník je vlastně název pro velké množství druhů i jejich kříženců, které se poměrně těžko rozlišují. Ale víte, co? Ono to vlastně vůbec ničemu nevadí, protože všechny se využívají jako léčivé rostliny. Ty rostou zejména na skalnatých stráních, v křovinách, houštinách, při okrajích lesů, na mýtinách i nekosených loukách. V tuto dobu se sbírají mladé listy, které se následně suší při teplotě do 40 stupňů Celsia. Ovšem dají se i fermentovat, což je další varianta jejich zpracování. Celý proces probíhá tak, že se listy po zavadnutí ve stínu (trvá to asi 12 hodin) poválejí a ponechají v plátěném pytlíku dva dny v teplém prostředí. Následně se vyndají a dosuší. Tím změní svou barvu ze zelené na hnědou a získají velice příjemnou vůni. V čem vám mohou být prospěšné?

Záchrana od zánětů i vyrážek

Možná je to k nevíře, ale ostružiníkové listy obsahují spoustu prospěšných látek, včetně antioxidantů, organických kyselin, pektinu, vitaminů skupiny B a požehnaného množství vitaminu C. Pochlubit se mohou i značným množstvím minerálů, konkrétně vápníku, hořčíku, draslíku, fosforu a železa. Listy ostružiníku působí protizánětlivě a svíravě, proto se v lidovém léčitelství osvědčily při nemocech trávicí soustavy, zejména průjmu. Přijdou však k duhu i v případě kašle, zánětů ústní dutiny nebo horních cest dýchacích. Nelze opomenout ani to, že také urychlují hojení ran a léčí vyrážky. Co tam máme dál?

Posílení obranyschopnosti i zbraň na varixy

O ostružiníku je také známo, že podporuje regeneraci, posiluje imunitu, zlepšuje celkovou tělesnou kondici a přispívá k léčbě křečových žil i hemoroidů. Vřele se doporučuje rovněž při arterioskleróze, angíně, chrapotu či zvětšené štítné žláze. Už pro něj vyrážíte do přírody? Dobře děláte, čas máte přibližně jen do konce července.

Zdroj: www.herbslife.com, www.goodhousekeeping.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat