Prostreno.cz

Mytí rukou je základním elementem hygieny

Existuje jedna každodenní činnost, která – vykonáváme-li ji pořádně – nám či našemu okolí může zachránit život. Obyčejné mytí rukou.

Velmi pravděpodobně jsme se mytí rukou naučili v okamžiku, kdy jsme dosáhli na umyvadlo nebo vodovodní kohoutek. A přesto se mnozí z nás za ta léta praxe nenaučili o čistotu svých rukou za pomoci mýdla a vody pořádně postarat. Zkuste se někdy porozhlédnout v umývárně na veřejných toaletách – kolik lidí zde mytí rukou věnuje odpovídající péči? A nejste jedním z nich?

Mytí rukou by mělo být samozřejmým rituálem v jakémkoli ročním období, v jakoukoli denní dobu. Ale s nadcházející chřipkovou sezonou se jeho důležitost ještě zvyšuje.

Kdy si bezpodmínečně umýt ruce?

Každý snad ví, že voda, mýdlo a důkladné umytí je samozřejmostí poté, co použijeme toaletu (ano, milí pánové, i když jdeme jen „na malou“), než zasedneme k jídlu (či než začneme vařit) nebo například po práci se syrovými potravinami (především živočišného původu).
Důležité ovšem je umýt si pečlivě ruce i v následujících situacích:

  • před a poté, co se staráte o nemocného (i kdyby šlo „jen“ o vaše nemocné dítko nebo kdybyste někomu podávali jeho léky)
  • než si pochováte dítě (to opravdu dodržujte, především přijdete-li na návštěvu do rodiny s miminkem – řada rodičů se cítí trapně, když mají poslat své hosty do koupelny, ale věřte, že by to nejraději udělali, takže to čiňte automaticky)
  • když zakašlete, kýchnete nebo se vysmrkáte
  • po jízdě dopravním prostředkem
  • poté, co jste přišli do kontaktu se zvířetem, jeho hračkami, jídlem nebo třeba toaletou
  • když pracujete s něčím „kontaminovaným“ (sem patří například odpadkový koš, hadr na podlahu, špinavé prádlo do pračky apod.)
  • skončíte-li práci na zahradě
  • dostanete-li se do kontaktu s tělesnými tekutinami (krev, moč, sliny apod. – včetně těch vlastních nebo vašich dětí)
  • než si začnete aplikovat kontaktní čočky

Jistě by každý z nás vymyslel i řadu dalších situací. Nejlepší je asi řídit se pravidlem, že v případě mytí rukou znamená více opravdu více – mýdlem a vodou nemůžete nic zkazit.

Jak na správné mytí rukou

I když si myjeme ruce již od dětství, nemáme žádné záruky, že postupujeme správně. I mytí rukou má totiž svá pravidla. Tak předně nestačí jen opláchnutí dlaní pod vodou – nutné je použít i mýdlo (voda by měla být teplá a tekoucí).

Ruce si nejprve navlhčete, pak na ně naneste mýdlo a myjte je po dobu nejméně 20 vteřin. Nevynechejte ani hřbety, zápěstí a prostory mezi prsty. Před mytím si sundejte veškeré šperky včetně hodinek, právě ty jsou totiž pro mikroby skvělým úkrytem. To mimochodem platí i o dlouhých nehtech – pokud se jimi pyšníte, nezapomínejte pořádně umýt (třeba za pomoci jemného kartáčku) i prostor pod nimi. Poté ruce důkladně opláchněte a osušte.

Nejvhodnější jsou samozřejmě jednorázové papírové ručníky, ale těžko je budete mít i doma – proto látkový ručník „na ruce“, který vám visí v koupelně, pravidelně a často vyměňujte za čistý.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat