Prostreno.cz

Řepík pomáhá při revmatismu i bolesti

Bylinka, která se jako multifukční léčivka používá již tisíce let, by vám v domácích zásobách neměla chybět. Už jste slyšeli o tom, že řepík posiluje obranyschopnost, hojí rány, zastavuje krvácení a napravuje pošramocené trávení?

Řepík lékařský pro někoho možná není tolik známý jako jiné bylinné druhy, nicméně o žádného nováčka se určitě nejedná. Jisté prameny totiž uvádějí, že jeho stopy sahají až do roku 120 př. n. l., přičemž se hodně využíval zejména v oblasti Černého moře. Tohoto léčivého dobrodince si můžete při procházkách v přírodě nasbírat od června až do konce srpna. Být vámi, rozhodně bychom neotáleli. Jeho schopnosti jsou totiž úžasné! Co všechno umí a kde přesně ho hledat?

Kudy k pokladu? Přes mýtiny a louky

Řepík je vytrvalou bylinkou, jež dorůstá do výšky 30 až 80 centimetrů. Vyskytuje se zejména na suchých loukách, výslunných stráních, v křovinách, na lesních mýtinách a pasekách. Z rostliny užijete květy, ale také celou kvetoucí nať i mladé přízemní listy. Sušení probíhá ve svazcích, ideálně pak na provzdušněném místě, nebo v umělých podmínkách, a to při teplotě do 35 stupňů Celsia. Nutno dodat, že ozdravný medikament by se měl následně uchovávat na tmavém místě a v dobře uzavíratelné nádobě. V jakých situacích vám přijde vhod?

Stopka průjmu i krvácení

Bylinka s dlouholetou tradicí vykazuje svíravé a dezinfekční vlastnosti, proto se využívá jako pomocný lék při nemocech trávicí soustavy, tedy hlavně průjmu. Uplatní se však i v případě poruch močových cest, neboť působí močopudně. Řepík je také často spojován s léčbou cukrovky a revmatismu. Zároveň zastavuje krvácení, redukuje množství bakteriální flóry ve střevech a reguluje látkovou výměnu. Aby toho nebylo málo, rovněž posiluje obranyschopnost a tlumí bolesti nejrůznějšího původu. Končí tím seznam jeho kladů? Ale kdepak, pozitiv je tady mnohem víc!

Spása od vyrážek a rychlejší hojení ran

O řepíku je rovněž známo, že má blahodárný vliv na žlučník, játra i cévy, které posiluje. Ocení ho však i pacienti s pásovým oparem. Když už jsme to naťukli, co se týká zevního použití, tato úžasná rostlinka urychluje hojení ran, uleví bolestivým pohmožděninám a výronům, hravě zatočí s plísněmi a přispěje k léčbě chronických kožních patálií. A teď už víte všechno…

Zdroj: www.herbslife.com, www.firstaid.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat