Prostreno.cz

Zelené fazolky jako prevence rakoviny tlustého střeva

Zelené fazolky? Nedoceněné! Jak a čím vás mohou překvapit? Jsou plné antioxidantů a nezbytných živin. Tělu dodají vlákninu, bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny, vápník, železo, flavonoidy a karotenoidy. Vařené poskytují řadu výhod, které jsou dobré pro tělo i duši!

V supermarketu je možná přehlížíte, neboť nevíte, co s nimi. Dejte jim šanci! Zelené fazolky se hodí jako příloha k masu, skvěle chutnají na másle se šunkou, dají se zapékat i grilovat, navíc pozitivně působí na lidské zdraví. Jakým způsobem?

Prevence rakoviny tlustého střeva

Několik studií spojilo zvýšenou spotřebu zelených fazolek s prevencí výskytu polypů v tlustém střevě. Zelené fazole bohaté na vlákninu zároveň pomáhají udržet trávicí systém v chodu a snižují tlak na střevní trakt. Všechny tyto prospěšné faktory se ukázaly jako účinné při prevenci rakoviny tlustého střeva a trávení.

Regulace diabetu

Podle vědců zelené fazolky a jiné luštěniny pomáhají při regulaci cukrovky. Výsledky studií hovoří jasně. Fazolky mají hypoglykemický účinek, takže pomáhají pacientům s diabetem. Vzhledem k tomu, že cukrovka musí být neustále sledována a řízena, jedná se o skvělou zprávu.

Posílení kostí

Spojení vápníku a vitaminu K je nezbytné pro zdraví kostí. Šálek zelených fazolek obsahuje téměř 20 procent denní doporučené dávky „káčka“, zmíněné luštěniny jsou však bohaté i na vápník. Není tedy co řešit.

Podpora imunitního systému

Jednou z hlavních výhod zelených fazolek je vysoká hladina antioxidantů. Patří totiž k zásobárnám karotenoidů a flavonoidů, tím pádem mají schopnost snižovat důsledky mrtvice. Zároveň bojují proti volným radikálům a podporují imunitní systém.

Pozitivní ovlivňování zraku

Karotenoidy obsažené v zelených fazolkách pozitivně ovlivňují zrak, společně pracují na snížení pravděpodobnosti makulární degenerace. Takže, kolikrát týdně máte fazolky na svém talíři?

Zdraví srdce

Zelené fazolky jsou bohaté na vlákninu, která snižuje množství cholesterolu v těle snížením jeho reabsorpce prostřednictvím žlučových kyselin. V překladu to znamená, že pravidelná konzumace zelených fazolek pomáhá udržovat srdce zdravé.

Zmírnění problémů se žaludkem

Spousta lidí trpí problémy se žaludkem. Co jim poradit? Zelené fazolky, které vynikají diuretickým účinkem na trávicí systém. Jsou bohaté na vlákniny, podporují přírodní tok moči a zbavují tělo škodlivých toxinů. Tak co, ještě vám připadají příliš obyčejné?

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1713264/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat