Prostreno.cz

Zdravotní benefity odšťavňování

Z čeho bude domácí džus skvěle chutnat a zároveň vám prospěje? To je otázka, na níž existuje jasná odpověď – přímo se nabízejí jablka, brusinky a melouny. Ovšem ani špenát a červená řepa s rajčaty nezůstávají pozadu!

Už nějakou dobu přemýšlíte nad tím, že si domů pořídíte odšťavňovač, abyste si mohli připravovat nápoje z ovoce a zeleniny, jak velí nejnovější gastronomické trendy? Kouzlu tohoto přístroje už propadlo mnoho lidí, kteří v něm vidí příležitost, jak denní příjem zmíněných plodů podstatně zvýšit. A tím se vlastně dostáváme k zásadní otázce – které potraviny jsou pro odšťavňování jako stvořené? Z těchto navíc koukají i zajímavé zdravotní benefity!

Naprostá klasika v podobě jablek

Ze šťavnatých jablíček získáte drink „jedna báseň“. A navíc i prospěšný, protože obsahují spoustu vlákniny, která podporuje trávicí systém. Za zmínku jistě stojí i jejich vysoký podíl antioxidantů (polyfenolů), jež pomáhají udržet zdravou hladinu cholesterolu a posilují imunitní systém.

Brusinky ocení nejen močový měchýř

Máte brusinky v povědomí jako doporučovaný lék na urologické potíže? Ano, tím bezpochyby jsou, neboť působí proti infekcím v močových cestách. Jenže pozor, jejich schopnosti sahají ještě dál – léčí žaludeční i nervová onemocnění, čistí krev a likvidují střevní parazity. V některých zemích se dokonce používají proti malárii.

Meloun a ananas. Trocha exotiky nikdy neuškodí

Meloun je osvědčené přírodní diuretikum, které vám svými detoxikačními vlastnosti řádně pročistí organismus. Pozadu však nezůstává ani ananas, jež nabízí neskromné množství vitaminu C, a v neposlední řadě protizánětlivé, antivirové i antibakteriální působení.

Jahoda, sladká tečka

Zajímavé nutriční složení mají také jahody, které jsou napěchovány celou řadou vitaminů a kyselinou listovou. Věděli jste, že přijdou vhod při nemocech jater a střevní horečce? Stejně dobře ale podporují vylučování žluči. Dále si poradí s ledvinovou kolikou, astmatem a dokonce i angínou!

Červená řepa, vychvalovaný zázrak

Chcete-li i psychicky náročným obdobím proklouznout s „rohlíkem od ucha k uchu“, hoďte do odšťavňovače řepu. Obsahuje totiž foláty, tedy sloučeniny kyseliny listové a také hořčík – obojí v nezanedbatelném množství. Tyto látky jsou známými bojovníky proti depresi a spolehlivými „uklidňovači“ vyšponovaných nervů. Řepa rovněž posiluje kardiovaskulární zdraví a reguluje krevní tlak i hladinu cholesterolu.

Špenát, zelenáč v akci

Tenhle přírodní „světec“ by v jídelníčku – nejen v tom odšťavňovacím, neměl chybět za žádných okolností. Důvod? Platí za bohatou zásobárnu hořčíku, draslíku, vápníku, zinku a železa. Pomáhá eliminovat volné radikály, stimuluje paměť, zlepšuje kondici mozku, a stejně jako jeho výše zmíněná zeleninová kolegyně prospívá srdci.

Rajčata. Ta nikdy neomrzí

Rajská jablíčka jsou hodně vychvalována hlavně díky červenému barvivu lykopenu, což je silný antioxidant, jež se dává do souvislosti s prevencí rakoviny. Jenže pozor, tím seznam jeho schopností teprve začíná. Unikátní rostlinný pigment zpomaluje stárnutí a detoxikuje organismus. Nelze mu „odpárat“ ani to, že snižuje riziko osteoporózy a udržuje krevní tlak v bezpečném rozmezí.

Co dalšího se dá odšťavňovat?

Pro tyto účely se báječně hodí i citrusové plody, jmenovitě citrony, pomeranče, limety a grapefruity. Nešlápnete vedle ani s mrkvemi, brokolicí, petrželí nebo paprikami. Tak na jaký domácí drink jste právě dostali chuť?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat