Prostreno.cz

Pomůže vám bylinkový čaj usnout? Je to mýtus

Kvalitní a dlouhý spánek je v dnešní době pro spoustu lidí skoro vzácnost. Přitom spánek ovlivňuje naše fyzické i duševní zdraví. Jak se ukazuje, o spánku rozhodně nevíme vše, zato o něm stále panuje několik mýtů. Odhalte s námi ty hlavní.

Mýtus č. 1: Usínat u televize je v pořádku

Skutečnost: Pokud se večer v posteli uspáváte díváním na televizi, ke kvalitě spánku tím zrovna nepřispíváte. Jistě, nakonec vás přemůže únava, takže usnete, ale světlo z televize (podobně jako z počítače nebo mobilních telefonů, čteček apod.) potlačuje produkci melatoninu – hormonu, který navozuje usínání a jehož tvorba úzce souvisí s tmou. Navíc nám světlo televize narušuje přirozený biologický cyklus související s denním světlem a tmou, jenž spánek významně ovlivňuje.

Mýtus č. 2: Víno/pivo před spaním pomáhá

Skutečnost: Ano, alkohol má utišující účinky, takže sklenička vína nebo piva před spaním vám opravdu může pomoci usnout. Jenže! Alkohol (a stačí ho i pouhé dvě sklenky) negativně ovlivňuje kvalitu spánku – jednak si během spaní příliš neodpočinete, protože spánek je neklidný a lehký, jednak se budete častěji probouzet (a nemusíte si to ráno ani pamatovat). Popsané účinky má alkohol ve větší míře u žen než u mužů (ale neznamená to, že se mužů vůbec netýkají). Mělo by proto platit pravidlo, že několik hodin před spaním bychom neměli nic alkoholického pít.

Mýtus č. 3: Fyzická aktivita před spaním brání usnutí

Skutečnost: Poměrně rozšířeným názorem je, že cvičíte-li méně než 3 hodiny před spaním, nebudete moci usnout. Nicméně nejnovější studie tuto teorii zpochybňuje. Podle jejích autorů usnete bez větších problémů, ovšem kvalita spánku nebude nijak valná. Proto by zásada, že 3 hodiny před spaním by se člověk neměl věnovat náročnější fyzické aktivitě, měla platit i nadále (jen z jiných důvodů).

Mýtus č. 4: Šálek bylinkového čaje nám pomůže usnout

Skutečnost: Spousta lidí si ke spánku pomáhá bylinkami, například heřmánkem, meduňkou nebo levandulí. Nicméně jejich účinnost nebyla nikdy vědecky potvrzena. To ovšem neznamená, že byste na bylinkové čaje měli úplně zapomenout, jestliže vám pomáhají usnout. Jak se totiž ukazuje, stále víc moudrých rad našich (pra)babiček se ukazuje být prospěšnými.
 






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat