Prostreno.cz

Na přicházející podzim nasaďte psyllium

Psyllium je rozpustná vláknina, která se skládá ze semen jitrocelu vejčitého, rostoucího převážně v Indii. Vláknina je důležitou složkou naší stravy pro celkově zdravý organismus. Podporuje peristaltiku a pozitivně ovlivňuje průběh trávení, reguluje hladiny cukru v krvi, posiluje imunitu a snižuje cholesterol. Dopřejte svému tělu pravidelnou porci vlákniny!

Psyllium můžete běžně zakoupit jako kapsle, tablety i v „syrové“ formě, všechny jsou velice účinné. Pokud si zakoupíte psyllium v takzvané „syrové“ formě (sušené vyčištěné slupky semen jitrocelu), všimněte si, že když ho smícháte s vodou a necháte déle odstát, vznikne z této směsi takový sliz. I z tohoto důvodu vypijte připravenou směs co nejdříve po smíchání.

Jedinečná vlastnost psyllia spočívá v tom, že na sebe naváže vodu a zdesetinásobí svůj objem. Ačkoli byl tento rostlinný produkt používán po staletí, výzkumníci stále pozorují všechny jeho učinky pro lidský organismus. A v čem tento doplněk stravy pomůže vašemu zdraví?

Snižuje cholesterol

Pravidelný příjem vlákniny příznivě ovlivňuje hladiny cholesterolu v těle. Psyllium přispívá ke snížení hladiny špatné LDL cholesterolu a zároveň přispívá k udržování hladiny dobrého HDL cholesterolu. A proto hraje důležitou roli v prevenci vzniku aterosklerózy a následných srdečních problémů. Mimo jiné přispívá ke stimulaci produkce žluči.

Postaví na nohy vaše zažívání

Hlavním úkolem rozpustné vlákniny je zlepšit funkčnost a účinnost trávicího systému, a to tím, že na sebe váže vodu. Pravidelné užívání psyllia eliminuje průjmové onemocnění a zácpu. Normalizuje peristaltiku střev a tím zmírňuje i pocity nadýmání a celkového nepohodlí.

Hubnutí vám půjde snadněji

Mezi jeden z nejlepších účinků této vlákniny patří i úbytek hmotnosti. Vláknina nejen nastartuje vaše střeva, jejichž činnost významně pomáhá rychlému úbytku hmotnosti a nastavení správného metabolismu. Ale zároveň vás nasytí na delší dobu, díky tomu se vyhnete nechtěným svačinkám mezi jídly. Pro nastartování metabolismu a snadnějšímu hubnutí užívejte psyllium na lačno ještě před snídaní. Psyllium můžete rozmíchat ve sklenici vody a přibližně po 20 až 30 minutách si dopřejte snídani. Uvidíte, že toho během dne sníte mnohem méně.

Reguluje krevní tlak

Již několik vědeckých studií potvrdilo příznivý vliv vlákniny na krevní tlak. Proto je psyllium skvělý doplněk stravy a při pravidelné konzumaci může významně ovlivnit váš krevní tlak. I když ho nemůžeme nazývat vazodilatantem, psyllium přispívá ke zmírnění napětí v cévách a tepnách.

Protizánětlivé vlastnosti

Existuje několik studií, které prokázaly, že psyllium přispívá ke snížení zánětu střev a tlustého střeva.

Detoxikuje tělo

Psyllium účinně detoxikuje tělo, protože čistí celý gastrointestinální systém, a to je velice prospěšné pro celkové zdraví organismu.

Prevence diabetu

Psyllium má také prokázaný účinek na hladinu cukru v krvi, což je důležité pro všechny, bez ohledu na to, zda máte či nemáte diabetes 2. typu. Reguluje uvolňování inzulinu do krevního oběhu a udržuje hladiny cukru v krvi stabilní, což může pomoci zabránit nástupu nemoci, protože snižuje riziko výkyvů krevního cukru.

Zdroj: www.healthline.com, www.firstaid.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat