Prostreno.cz

Za velké množství česneku vám tělo moc nepoděkuje

Česnek je známý jako aromatický doplněk mnoha jídel, který vyniká léčivými účinky. Může i škodit? Konzumovaný v syrovém stavu se spojuje například s vnitřním krvácením!

Česnek je plný vitaminů, jako je vitamin B či C, manganu i antioxidantů, které bojují proti zánětu a volným radikálům. Výzkumy potvrdily, že česnek také může být nástrojem proti srdečním onemocněním, vysokému cholesterolu, vysokému krevnímu tlaku, kongesci dutin a ateroskleróze. Některé studie naznačují, že dokonce působí proti rakovině, jakkoli je to odvážné tvrzení. Se všemi těmito skvělými výhodami to znamená, že je potřeba jeho příjem navýšit? Ne tak rychle!

Můžete jíst až příliš mnoho česneku?

Ačkoli neexistuje žádné omezení, které by určovalo maximální možnou hranici a konkrétní množství, které se dá konzumovat bez následků, syrový česnek může organismus trochu rozhodit. Proto se doporučuje spořádat pouze 2 až 5 gramů čerstvého česneku denně. (Pokud užíváte česnek sušený, dávkování se pohybuje v rozmezí od 600 mg do 1200 mg.) Vše nad tyto hodnoty se pojí s jistými komplikacemi. Jakými?

Trávicí potíže

Ten, kdo to s česnekem přežene, může se setkat s trávicími problémy, které se obvykle projevují žaludeční nevolností nebo křečemi. Vzhledem k tomu, že tekutiny v žaludku jsou kyselé, při kombinaci s česnekem se také často objevuje pálení žáhy, průjem, nebo dokonce i zvracení.

Špatný dech

Při konzumaci česneku, zvlášť té zvýšené, je to dech, který trpí nejvíc. Česnek obsahuje síru, která se uvolňuje z plic a vytlačuje ven z těla. Jeho silná vůně může být dokonce uvolněna skrz póry a pot. Většinou se tento jev tlumí ústními vodami a zubními pastami. Nenašel se totiž nikdo, komu by typický česnekový odér nevadil – například při líbání.

Česneková alergie

Česnek se nijak neliší od jiných druhů potravin. Jde o to, že někteří lidé na něj mohou mít alergii. Mezi příznaky se v takovém případě řadí bolesti hlavy, vyrážka, plynatost, nadýmání, horečka nebo průjem. K závažnějším problémům patří opuchnutí jazyka, neustálá únava nebo dokonce anafylaktický šok. (Diagnostický test alergie je jediný způsob, jak mít jistotu, že jde skutečně o alergii.)

Vnitřní krvácení

Šťáva z česneku je velmi silná, takže pokud to s jejím příjmem přeženete, můžete se setkat s vnitřním krvácením. Snad ale nemusí být tak zle. Většinou se dostavuje „jen“ nespavost a dehydratace. Jestli však trpíte některým z výše uvedených stavů, měli byste se poradit se svým lékařem.

Zdroj: www.verywellhealth.com, www.keepyourhealth.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat