Prostreno.cz

Na podzimní únavu nasaďte pekanové ořechy

Oříšky jsou velmi zdravou a prospěšnou svačinkou. A platí to i o pekanových oříšcích. Pekanové ořechy jsou u nás sice poněkud vzácnějším druhem, pocházejí ze vzdálené Ameriky, ale jsou u nás běžně k dostání a čas od času bychom se jim neměli vyhýbat. Poznejte, co všechno vám mohou přinést tyto pozoruhodné ořechy.

Pekanové ořechy jsou plody mohutného stromu ořechovce pekanového. Ořechovec je listnatý, opadavý strom, který se dorůstá výšky až 50 metrů. Pekanové ořechy vynikají svým složením, obsahují okolo 10 % bílkovin a více než 60 % zdravých tuků. Konkrétně obsahují omega-3 a 6 nenasycené mastné kyseliny, vlákninu, betain, cholin, sacharidy, hořčík, železo, draslík, vápník, fosfor a zinek. A z jakých přínosů se můžete těšit?

Vyrovnávají hladiny cholesterolu

Již je známo, že ne všechny tuky jsou špatné, a to platí i o tucích obsažených v oříšcích všeobecně. Pekanové ořechy obsahují spoustu kvalitních tuků, které našemu těl prospívají. Přispívají k vyrovnání hladiny cholesterolu, to znamená, že snižují hladinu špatného cholesterolu a zároveň zvyšují hladinu dobrého cholesterolu. Pravidelná konzumace oříšků tak může posílit celkově kardiovaskulární zdraví.

Doplní energii

Pekanové ořechy jsou také skvělou svačinkou pro rychlé doplnění energie, takže by vám rozhodně neměly chybět v zásuvce pracovního stolu. Díky tomu se vyhnete nechtěnému mlsání a energii doplníte rychle a hlavně zdravým způsobem. Pekanové ořechy obsahují složitější sacharidy, které nezpůsobují výkyvy hladin inzulinu a glukózy v těle.

Dodají tělu bílkoviny

Stejně jako většina ořechů obsahují pekanové ořechy značné množství bílkovin, což je důležité nejen pro vegetariány. Živočišné a rostlinné bílkoviny jsou klíčové pro správný růst a vývoj zejména kostí a svalů. Navíc přítomný vitamin B6 usnadňuje metabolismus bílkovin, což zvyšuje  jejich účinnost.

Zlepšují metabolické aktivity

Skupina vitaminů B je důležitá pro funkčnost metabolismu a celkového fungování těla. Pekanové ořechy obsahují významné množství vitaminu B1, který potřebujeme, aby naše svaly, srdce a nervový systém fungovaly tak, jak mají. Jedná se o vitaminu, který lze snadno přehlédnout, proto jsou pekanové ořechy vhodné pro jeho pravidelné doplňování.

Všeho s mírou

S konzumací pekanových ořechů byste to však neměli přehánět. Jsou velmi bohaté na tuky, takže pokud si chcete udržet linii, stačí opravdu jen jedna hrstička denně. Doplníte tělu spoustu potřebných vitaminů a minerálů, aniž by to zanechalo jakékoli následky na vaší postavě.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat