Prostreno.cz

Zdravotní výhody brusinek u močových cest nekončí

Bojíte se, že s příchodem podzimu chytnete každý bacil, co kolem vás proletí? Pak užívejte brusinky, které prokazatelně posilují imunitu. Poskytují ale i prevenci před rakovinou a přispívají k fungujícímu trávení!

V souvislosti s brusinkami si vybavíte palčivý zánět močového měchýře? Je pravdou, že na tuhle patálii se někdy přezdívané „červené borůvky“ vřele doporučují. To ale zdaleka ještě neznamená, že nemají i další zajímavé benefity, jež váš organismus přivítá s otevřenou náručí. Jaké výhody vám tedy poskytne brusinkový čaj, džus či omáčka jakožto součást slavnostnější tabule?

Zvýšená ochrana před rakovinou

Závěry mnoha a mnoha studií se shodují v tom, že brusinky obsahují vysoký podíl polyfenolů, což je skupina cenných antioxidantů. K čemu vám mohou posloužit? Tyto látky si vědci spojují s nižším rizikem rakoviny, a to zejména jater, prsu, vaječníků a tlustého střeva. Jejich zodpovědná konzumace se klade na srdce i mužům, neboť příznivě působí na prostatu.

Záruka orálního zdraví? Tu si nenechte ujít

Plody plazivého keříku dorůstajícího do výšky až 30 centimetrů mají vůbec zajímavé nutriční složení. Kromě celé řady vitaminů a minerálů v nich totiž naleznete i rostlinné flavonoidy, jež se nazývají proanthokyanidiny. Z poznatků britského výzkumu uskutečněného na lékařské fakultě Rochester Medical Center, jednoznačně vyplývá, že tato složka brusinek přispívá k eliminaci bakterií, které ohrožují zdraví dutiny ústní, přičemž posiluje i zubní sklovinu. Co říkáte na tuhle lahodnou péči o váš chrup? Možná není od věci udělat z ní dennodenní rutinu…

Je libo fungující zažívání? Žádný problém

Díky vysokému podílu vlákniny mohou kulatí přátelé „pohlídat“ naprosto bezproblémové trávení. To zajistí pravidelné pohyby střev, které budou přesné jako kostelní hodiny. Vláknina zároveň pomáhá normalizovat hladinu cukru v krvi a detoxikuje tělo, což má pozitivní vliv na úbytek hmotnosti. A na to jistě slyší všichni dietáři!

Zesílená imunita. A ta je potřeba

Není žádným tajemstvím, že brusinky se pyšní i velkým množstvím vitaminu C. Právě teď je ta nejvhodnější doba pohlídat si jeho příjem. Je totiž nezbytný pro neprůstřelný imunitní sytém, posiluje ochranu před nachlazením a chřipkou. Málokdo tuší, že je klíčový také pro zdraví kůže a kostí, zatímco odvrací útoky škodlivých volných radikálů.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat