Prostreno.cz

Potraviny, které účinně snižují krevní tlak

Existuje virtuální hnízdo potravin, bylin a jiných forem výživy, které jsou snadno dostupné pro snížení vysokého krevního tlaku nebo pro hypertenze. Z čeho můžete čerpat i vy? Tyhle položky v obchodě nepřehlédněte!

Vysoký krevní tlak způsobuje poškození krevních cév, zablokování arteriálních stěn a tvorbu krevních sraženin. Tyto sraženiny se někdy mohou uvolnit a najít cestu k srdci nebo plicím. Co můžete udělat proto, abyste hladinu krevního tlaku pomohli snížit?

Udržujte si zdravou tělesnou hmotnost, přestaňte kouřit, snižte nebo eliminujte příjem alkoholu, zvyšte úroveň aktivity, provozujte aerobní cvičení, vyhněte se stresu a hněvu, praktikujte relaxační techniky, dodržujte dietu s nízkým obsahem sodíku a v neposlední řadě jezte zdravé potraviny bohaté na vitaminy a živiny, které podporují zdravé tepny a průtok krve.

Potraviny, které snižují krevní tlak

Živiny, jako je draslík, vápník a hořčík pozitivně ovlivňují oběhový systém. Proto je vhodné konzumovat stravu bohatou na vlákninu, zeleninu, ovoce, drůbež, ryby, ořechy a fazole. Leckdo doporučuje i malé množství mléčných výrobků s nízkým nebo nemastným obsahem tuku a sodíku.

Co na talíř?

Vědci tvrdí, že zelenina bohatá na draslík, jako jsou sladké brambory, avokádo či špenát, může pomoci snížit krevní tlak. Výzkum ukázal, že lidé, kteří přijímají více draslíku, jsou na tom se svým tlakem o dost lépe. Draslík však není jediný, kdo celou situaci zachraňuje.

Dusičnany jsou sloučeniny, které jsou také hlavními hráči, pokud jde o snížení krevního tlaku. Hrají totiž významnou roli v metabolickém systému. Tělo je může přeměnit na molekulu nazývanou oxid dusnatý, která souvisí s průtokem krve. Ta umožňuje změkčení buněk v tepnách, což podporuje nízký krevní tlak. Největším zdrojem dusičnanů v lidské stravě je zelenina, přičemž nejúčinnější je podle všeho červená řepa. Kromě této mocné potraviny pomáhá i konzumace brokolice, mrkve či kapusty.

Borůvky, jablka a to ostatní

Díky studiím se prokázalo, že i syrové ovoce působí na krocení vysokého krevního tlaku více než skvěle. Některé druhy poskytují minerály, jako je draslík a látky nazývané flavonoidy, které jsou spojeny se zdravým krevním tlakem. K nejsilnější skupině přitom patří banány, pomeranče, jablka, hrušky, hrozny, rozinky, borůvky, jahody a ovocné šťávy (ze švestek či pomerančů).

S bylinkami je hej

Mimochodem, borůvky a jahody jsou zvláště silné. Výzkum naznačuje, že snižují krevní tlak tím, že pomáhají v pružnosti krevních cév. Tak i vy začněte svůj den se zdravou snídaní, jež se skládá z ovoce, šálku jogurtu a misky ovesné kaše. Odpoledne si zase dejte zelený, černý nebo ibiškový čaj. Taky věřte, že přidání koření do vašeho života se vám může vyplatit.

Většina populace používá k podpoře svého zdraví bylinné doplňky, protože jsou pro lidské tělo šetrnější. V posledních několika desetiletích byl v této souvislosti prováděn rozsáhlý výzkum vlivu rostlin na krevní cukr, který odhalil slibné výsledky. Při snižování krevního tlaku se osvědčuje bazalka, kari, kajenský pepř, skořice, česnek, muškátový oříšek nebo kardamom.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat