Prostreno.cz

Zpomalený metabolismus nastartuje to správné ovoce

Zpomalený metabolismus může nejen za přebytečná kila, ale je taky často spojován s únavou a celkovou slabostí. Správný chod metabolismu bychom neměli podceňovat, je s ním úzce spojen celý chod organismu. Pokud i vy na sobě cítíte, že váš metabolismus nepracuje na 100 % zkuste zařadit tyto potraviny a uvidíte, že ze začnou dít velké věci. Za pár dní na sobě pocítíte první změny.

Máme pro vás hned několik potravin, které doslova nakopnou váš metabolismus, podpoří hubnutí a dodají vašemu organismu potřebnou energii. Tak které potraviny zařadíte na nákupní seznam vy?

Citrusy

Konzumace citrusů je v tomto podzimní období více než důležitá, doplní tělu potřebný vitamin C a tím celkově posílí obranyschopnost těla. Na podporu metabolismu oceníte nejvíce grep, není to sice nic pro mlsné jazýčky, ale přináší našemu tělu spoustu důležitých látek. Obsahuje vitamin C, B1, K a pořádnou porci flavonoidů. Grep podporuje přeměnu cukrů a je velmi ceněným spalovačem, potlačuje chuť na sladké, snižuje hladinu krevního cukru, hydratuje a zpevňuje pokožku. Tak co ještě více dodat.

Jablka

Jablka mají vysoký obsah vlákniny a antioxidantů. Doporučuje se konzumovat dvě až tři jablka denně mezi jídly, tím se zvýší váš příjem vlákniny. A právě vláknina je klíčová pro náš metabolismus.

Brokolice

Brokolice podporuje látkovou výměnu a aktivuje metabolismus, je to skvělá potravina pro toto chladné období, je vhodná jako příloha i jako hlavní jídlo. Brokolice je mimo jiné zdrojem glukorafanu, který mírní pocit hladu, a také snižuje hladinu triglyceridů a mastných kyselin v krvi.

Špenát

Jídlo oblíbeného Pepka námořníka, vám sice nenadělí velké svaly, ale vědecké výzkumy objevili, že špenát obsahuje látky zvané tylakoidy. Tylakoidy působí na vstřebávání tuků, tím že se do trávení tuků musí zapojit celé tenké střevo, a to pak má více práce a nevysílá mozku signál, že potřebuje další porci jídla.

Ovesné vločky

Ovesné vločky se hodí na snídani, dopolední svačinku i k obědu. V odpoledních hodinách už je na jídelníček nezařazujte, jsou bohaté na sacharidy. Obsahují celou řadu vitaminů, minerálů, kyselinu pantotenovou a listovou i důležité omega-3 mastné kyseliny a jsou cenným zdrojem vlákniny. Tělu dodávají pocit sytosti a podporují správnou funkci střev.

Bílý jogurt

Na vašem jídelníčku by neměl chybět ani kvalitní jogurt, vybírejte bílé neochucené výrobky. Pečlivě sledujte složení a pozor na cukry. Vybírejte jogurty s živou kulturou a také kysané výrobky. Jogurt podporuje trávení a dodává tělu potřebné bílkoviny.

Chilli

Pálivé papričky patří mezi ty nejznámější spalovače, zrychlují metabolismus až o 20 %, tak proč si trošku nedopřát. Chilli podpoří trávení, snižuje hladinu cukru v krvi, zlepšuje krevní oběh a snižuje riziko rakoviny žaludku.

Skořice

Mezi další takzvaně zahřívací koření patří také skořice, která má podobné účinky. Skořice prohřívá organismus, přispívá správnému trávní a podporuje funkci střev. Skořice také napomáhá lépe spalovat tuky při cvičení, protože urychluje jejich štěpení. A mimo to dodává tělu potřebnou energii. Doporučené denní množství skořice jsou 2 čajové lžičky, tak to jistě zvládnete. Vynikající je například do kávy.

Zelený čaj

Pokud chcete vyzkoušet sílu zeleného čaje, tak jsou důležité dvě věci. První je kvalitní zelený čaj, ten můžete popíjet během dne, ale přesto byste neměli vynechávejte čistou vodu. Druhou důležitou částí je pohyb, podle vědecké studie pití zeleného čaje při fyzické aktivitě zvýší účinnost spalování tuků až o polovinu, což je rozhodně znát. Dále je čaj bohatý na antioxidanty, stabilizuje hladinu krevního cukru, urychluje metabolismus a také snižuje chuť k jídlu.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5816683/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8782048/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat