Prostreno.cz

Chcete zhubnout? Pozorujte dorty

Máte pocit, že kdykoli míjíte výlohu cukrárny, sbíhají se vám sliny a máte co dělat, abyste se udrželi, nevtrhli dovnitř a nevykoupili (a následně nevyjedli) celý obchod? Možná je to pro vás dobře…

Podle nizozemského výzkumu člověku, který chce zhubnout, koukání na sladkosti paradoxně v jeho snaze pomáhá (více prý ženám). Pokud totiž vidí všechny ty dortíky, koláčky, bonbony, čokoládky apod., vybaví se mu jeho odhodlání a závazek nekonzumovat výše zmíněné potraviny a jeho vůle se ještě posílí.

Malá upomínka

Že to zní až příliš dokonale, než aby to byla pravda? Nutno přiznat, že nizozemští psychologové testovali skupinu žen, jež toužily po štíhlé linii, jen za pomoci obrázků sladkostí (účastnice výzkumu tak nebyly vystaveny například vůni zákusků nebo jejich blízkosti, jako je tomu v cukrárně či v obchodě). Pravdou ale je, že většina žen, jimž byly obrázky ukázány, si poté raději vybrala mnohem zdravější jídlo, než ty, jimž psychologové žádné sladkosti neukázali.

„Svody související s jídlem nezpůsobují vždy jen přejídání. Jak se zdá, pokud lidé vidí například reklamu na takové jídlo, připomene jim to jejich cíl hlídat si váhu a napomůže jim to v jejich snaze o dodržování dietního režimu,“ tvrdí jedna z autorek výzkumu.

A jaká je tedy rada nizozemských psychologů pro praxi? Zkuste si vylepit na dveře lednice obrázky těch největších jídelních prohřešků, upevníte si tak vůli zhubnout!
 






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat