Prostreno.cz

Jídla navozující paralyzující pocit únavy

Pokud si dáte na oběd čtvrtku kachny se šesti, není divu, že se cítíte velice unavení. A co hůř. Některé potraviny, které patří ke zdravým a lehkým, otupělost a malátnost způsobují také. K nim patří třeba i třešně!

Studie ukázaly, že jisté druhy potravin se mohou tvářit v našem jídelníčku velmi zdravě a pozitivně, ale na druhou stranu způsobují únavu. To se může hodit, pokud se chystáme spát, ale často spíše prahneme po energií nabitém dni. Takže, kterým potravinám se vyhýbat?

Banány

Oblíbené ovoce, které blahodárně působí na zdraví? Banány. Jsou bohaté na draslík, ten pozitivně ovlivňuje srdce a nervovou soustavu. Banány ale také obsahují hořčík. Tento minerál usnadňuje usínání. Věc je tedy jasná. Pokud máte večer chuť na nějaké ovoce, zvolte tenhle sladký žlutý zázrak.

Některé čaje

Jisté druhy bylinek, a z nich připravené čaje, jsou při potírání únavy velmi užitečné. Je však třeba rozlišovat, kdy a jakou bylinku použít. Například takový heřmánkový čaj nebo čaj z levandule vás nasměruje přímo do postele. V případě, že chcete být během dne aktivní, vyhněte se jim.

Těstoviny

Těstoviny jsou oblíbenou pochoutkou, kterou si lidé dopřávají v mnoha koutech světa. Bohužel ale obsahují sacharidy, jež vám sice dodají spoustu energie, ale jen na krátkou dobu. Po jejím uplynutí dojde k výraznému poklesu energie a vše se vrací do starých kolejí.

Kravské mléko

Kvůli látce zvané serotonin, se vám po sklence kravského mléka mohou zavírat oči. Máte chuť dát si sklenici zdravého kravského mléka? Tak tak učiňte ideálně až ve večerních hodinách.

Bílé pečivo

Stejně jako pojídání těstovin, je konzumace bílého pečiva provázena raketovým zvýšením energie v těle, která se však rychle mění na energetický propad. Zkuste vyměnit to bílé za celozrnné, zajistíte si tak rovnoměrný přísun energie.

Červené maso

Červené maso v sobě má mnoho železa, které pomáhá energii zvyšovat. Je ale také plné tuku, což rozhodně není dobrá zpráva. Při konzumaci tučných potravin očekávejte pocit plnosti a únavy. Děje se tak proto, že tělo věnuje značnou energii na trávení.

Třešně

Toto lahodné letní ovoce je přirozeným zdrojem melatoninu, a ten, jak známo, zlepšuje spánek. Při pravidelné konzumaci třešní se dokonce mohou napravit spánkové návyky.

Zdroj: www.verywellhealth.com, www.eatthis.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat