Prostreno.cz

Prevence proti nachlazení? Najdete ji doma v kořenkách

Jak se zdá, podzim se konečně hlásí o slovo. Ať už je to pro vás zpráva radostná, nebo vás chladné počasí a mrazíky nijak zvláště netěší, rozhodně byste měli začít pomýšlet na ochranu svého organismu před následky citelného ochlazení.

Jednou z nejčastějších nemocí, či spíše nepříjemností, s níž se v zimě potýkáme, je nachlazení. I jemu je možné předcházet, o nejrůznějších způsobech jsme již psali (Pomozte tělu s nachlazením nebo Nachlazení: Než se vydáte do lékárny aneb Co by dělaly naše babičky)

Možná vás ale nenapadlo, že pár pomocníků v boji proti nachlazení se skrývá i ve vašich kořenkách – která dochucovadla jsou nejúčinnější?

Kurkuma

Výrazně žluté koření obsahuje barvivo kurkumin, které patří k velmi silným antioxidantům. Kromě mnoha jiných předností (působí pozitivně např. na zažívání, některé studie zkoumají jeho vliv na prevenci rakoviny apod.) má protizánětlivé účinky, snižuje bolest hlavy, projevy alergií, ale také pomáhá bojovat s nachlazením. Pokud si nevíte rady s použitím kurkumy, nahlédněte do některé z indických kuchařek, v tamní kuchyni je totiž toto koření velmi populární.

Kmín

Ano, čtete správně. Obyčejný kmín, který najdete v každé domácnosti a nikdo od něho vlastně už žádné zázraky nečeká, je v boji proti nachlazení velmi platným pomocníkem. Obsahuje vitaminy A a C a navíc působí proti nejrůznějším infekcím a pomáhá při rýmě.

Máta

Máta slaví velký návrat do našich jídelníčků, což je rozhodně dobrá zpráva. Snad každý zná její pozitivní účinky při zažívacích potížích, ovšem zapomínat bychom na ni neměli ani při nachlazení (či jeho prevenci). Má silné protizánětlivé účinky, a pokud vás trápí chrapot či sucho v krku, je mátový čaj jedním z nejlepších řešení.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat