Prostreno.cz

Nezdravý životní styl zatěžuje srdce žen více než to mužské

Stres, nadváha či obezita, nevyvážený jídelníček s nadbytkem sacharidů a nasycených tuků, nedostatek pohybu, kouření a městský vzduch a ruch. To vše působí zhoubně na zdraví srdce a oběhové soustavy. Podle britských odborníků však na ženský kardiovaskulární systém více než na mužský. Přesto muži trpí infarktem až třikrát častěji než ženy.

Důvod? Muži kvůli testosteronu více riskují a méně dbají na životosprávu. Takže i když jsou ohroženi nezdravým životním stylem méně než ženy, žijí podstatně nezdravěji. A častěji trpí infarktem či mrtvicí. Vědci se tak domnívali, že na ně působí nezdravý životní styl zhoubněji. Ale opak je pravdou.

„Ženy, které kouří, mají vysoký krevní tlak, diabetes a nadváhu, jsou ohroženy infarktem více než muži, kteří mají stejné potíže,“ tvrdí kardiologové z Oxfordské univerzity.

A riziko infarktu je u ženy kuřačky ve srovnání s mužem kuřákem o pětapadesát procent vyšší. U ženy s vysokým krevním tlakem ve srovnání s mužem s vysokým krevním tlakem o třiaosmdesát procent vyšší.

Infarkt je u žen podceňovaný

Ačkoli infarkt podle statistik postihuje muže častěji, neznamená to, že není pro ženy silně rizikový. Jenže možná z jiného důvodu, než byste si mysleli! Vědci z Britské kardiologické nadace tvrdí, že lékaři podceňují zdravotní stav mnoha žen, které by jinak měly včas dostat patřičnou péči při zvládání onemocnění oběhové soustavy. A to jednoduše proto, že choroby srdce a cév jsou považovány za převážně mužskou potíž. Mnoho žen tak kvůli zanedbané péči končí s opakovaným infarktem a častěji na infarkt umírají předčasně.

První rok po infarktu zemře třikrát více žen než mužů. Přitom celkově ale infarkty a mrtvice trápí muže více než ženy. A podle vědců z University of Leeds celkově na choroby oběhové soustavy umírá ročně asi o čtyřicet procent mužů více než žen. Kvůli tomu jsou ale ženy zanedbávány v primární péči. Z daných čísel tedy vyplývá, že po prvním infarktu dostávají muži daleko lepší péči, protože ženy jsou považovány za méně ohrožené.

„Musíme usilovněji pracovat na tom, aby se přestalo předpokládat, že infarkt srdce postihuje pouze určitý typ osob. Když totiž o něm uvažujeme, často vidíme jen muže středního věku s nadváhou, diabetem a kuřáka. To ale není vždy ten případ. Srdeční infarkty postihují širší spektrum populace včetně žen,“ míní profesor Chris Gale z University of Leeds.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat