Prostreno.cz

Návyky, které vedou k vysokému krevnímu tlaku

Je normální, když váš krevní tlak stoupá, jestliže jste vzrušení, nervózní nebo vyčerpaní. Pokud se ale něco takového děje pořád, jedná se o úplně jiný příběh. Trpíte totiž hypertenzí. Co všechno k ní přispívá? Na tohle si dejte pozor!

Hypertenze neboli vysoký krevní tlak je civilizační nemoc, kterou trpí asi 20 procent populace. Stoupající hodnoty krevního tlaku přitom značně zvyšují riziko onemocnění srdce, infarktu a mrtvice, proto je velmi důležité udržet jej v normálním rozmezí. A to se dělá jak?

Lékaři sice říkají, že na vině je především dědičnost, nicméně většinou se za hypertenzí schovávají určité dietní a životní chyby. Pokud chcete udržet krevní tlak v „optimálních číslech“ už jen proto, že toužíte mít dlouhý, šťastný a zdravý život, vyhýbejte se následujícím zvyklostem.

Nevyvážená strava

Spotřeba mnoha slaných jídel je jednou z nejčastějších příčin vysokého krevního tlaku. Totéž platí i pro spousty lahodných sladkostí, protože cukr, zejména rafinovaný druh, může způsobit zánět, který k vysokému krevnímu tlaku přispívá. Na druhou stranu, volba vyváženého jídla, která se skládá z velkého množství ovoce a zeleniny, umožňuje získat dobré množství draslíku, tedy minerálu, jež krevní tlak snižuje.

Žádný pohyb

Nejste příliš aktivní? Pak máte k hypertenzi velmi blízko. Pravidelné cvičení nebo fyzická aktivita posiluje srdce a krevní cévy, čímž udržuje krevní tlak v rozsahu, který je považován za zdravý a normální.

Nadváha

Nezdravé stravovací návyky a nedostatek pohybu, o kterých je řeč výše, patří ke zvyklostem, které způsobují vysoký krevní tlak. Taktéž však vedou k nadváze a obezitě, což je s ohledem na uvedený zdravotní stav neméně problematické. Kila navíc totiž v souvislosti s hypertenzí taktéž dělají neplechu.

Stres

V dnešní době se zdá, že se nervují úplně všichni. To je pochopitelně taky špatně. Lékaři říkají, že vypětí při stresu může ohrozit psychické a fyzické zdraví, a podotýkají, že jestli vás stres provází každý den, je riziko hypertenze značné.

Cigarety

Každý ví, že kouření je nechutný zlozvyk, který ničí organismus mnoha způsoby. Pro vaši informaci, zvyšuje krevní tlak. Krevní cévy se stávají tvrdými a tuhými, což jim znemožňuje uvolnění nebo rozšíření, pokud si to situace žádá. Proto je kouření rizikovým faktorem vysokého krevního tlaku.

Alkohol

Asi jste již slyšeli, že mírný příjem alkoholu nabízí řadu zdravotních výhod. Je však třeba držet se slova „mírný“. Příliš mnoho skleniček způsobuje úplný opak. Vyšší příjem metly lidstva ničí zdraví a podle všeho se podílí na nechtěné hypertenzi.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat