Prostreno.cz

Pravidelná konzumace čokolády nesmírně prospívá mozku

Že čokoláda vám „přihraje“ jen kilogramy navíc a zkažené zuby? Neházejte všechny druhy do stejného pytle. Když se zaměříte na tu tmavou s vysokým obsahem kakaa, posílíte paměť i schopnost učení!

Chcete udělat něco pro zdraví svého mozku, aby vám to „pálilo“ i ve vyšším věku? V tom případě můžete luštit křížovky, věnovat se četbě, učit se nový cizí jazyk, popřípadě meditovat – všechna tato „cvičení“ bezpochyby padnou na úrodnou půdu. Pokud nejste nakloněni ani jedné z vyjmenovaných možností, je tu ještě další alternativa. Jezte čokoládu! Tenhle delikátní doping má podle odborníků úžasné výsledky, které nelze nechat jen tak bez povšimnutí.

Mlsáním k lepší paměti? Přesně tak to funguje

Poznatky americké studie uskutečněné na Univerzitě Maine jsou skutečně zajímavé. A zřejmě se budou líbit i vám! Naznačují totiž, že jedinci, kteří pravidelně konzumují čokoládu, vykazují podstatně lepší kognitivní funkce. Pochopitelně tedy ve srovnání s lidmi, pro které je tato dobrota absolutní tabu i nemyslitelný hřích. Jak je to možné, že produkt z kakaových bobů má takovou moc? Nejsou v tom žádné čáry, za vším hledejte jeho naprosto unikátní složení, jež má na „mozkovnu“ ten nejblahodárnější vliv.

Ani kousek nazmar. A bez výčitek

Vědci z výše zmíněné vzdělávací a výzkumné instituce jsou na základě svého bádaní, do něhož zahrnuli několik stovek dobrovolníků, přesvědčení, že hlavní předností sladkého dezertu je vysoký podíl antioxidantů. Právě tyto látky neutralizující účinek volných radikálů nejenže posilují imunitu a zpomalují biologický proces stárnutí, ochraňují také mozkové buňky, přičemž všemi silami přispívají k udržování zdravých duševních pochodů. To je dle názoru expertů zaručený způsob, jak posílit kognitivní funkce, a to včetně paměti, schopnosti učení, koncentrace, plánování i pochopení informací. Jistě se teď ptáte na to, jakou čokoládu vlastně jíst. A co doporučená denní dávka?

Zapomeňte na náhražky, vsaďte na kvalitu

Pokud doslova ujíždíte na mléčných produktech, které jsou sice levné, ale jejich temnou stránkou je nemálo tuku, budete teď asi pořádně zklamaní. Z nich nic kloudného nekouká! Vaší hlavě prospěje pouze čokoláda tmavá, která obsahuje alespoň 70 % kakaa. Jedině ta nabízí prospěšné složky, o nichž jsme hovořili výše. Držet byste se měli i úsloví, že dobrého pomálu, proto je nutné to s konzumovaným množstvím nepřehánět. Za optimální každodenní „porci“ odborníci považují něco kolem deseti lahodných čtverečků. Tenhle „doplněk stravy“ kromě zlepšení kondice mozku prý zajistí i zesílenou odolnost vůči stresu a snížené riziko kardiovaskulárních chorob. Už vyrážíte do obchodu pro svůj mls?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat