Prostreno.cz

Kefír je pro střeva jako dělaný

Zakysaný mléčný výrobek, známý pod názvem kefír, nezaručí zrovna ten nejskvostnější gastronomický zážitek, ale čím však ohromí, je jeho neskutečný přínos pro lidské zdraví, a to hlavně pro střeva. Vyrobit si ho můžete i doma!

Kefír je tradiční pochoutka pocházející ze Středního východu. Jeho název pochází z tureckého slova „keyif“, což v překladu znamená „dobrý pocit“. Již naši předkové tedy věděli, že jeho konzumace tělu jen a jen prospěje. Zařaďte ho do svého jídelníčku a zajistíte tak vašim střevům spoustu probiotických bakterií a kvasinek! A správně fungující trávicí ústrojí, to je základ pro zdravý a kvalitní život bez nemocí.

Co je vlastně kefír?

Nakyslý nápoj se dá vyrobit téměř z jakéhokoli mléka, u nás nejčastěji z kravského, ovčího nebo kozího, a to tak, že se k němu přidají kefírová zrna. Takto připravená směs následně musí projít procesem kvašení (fermentací). Teprve pak vzniká výrobek připomínající řídký jogurt. Je lehce perlivý, obsahuje malé procento alkoholu a hlavně je plný probiotických bakterií, kvasinek, živin a minerálů.

Snadné trávení

Díky procesu fermentace se změní celková chuť mléka, konzistence, ale také jeho nutriční hodnoty. Kvašení zajišťuje také to, že je kefír plný probiotik. Tyto živé bakterie jsou přímo balzámem pro střevní mikroflóru! Mnoho lidí má po konzumaci mléčných výrobků střevní potíže. Pro tyto osoby je pak vhodné zařadit do jídelníčků kefír, jelikož při jeho výrobě se podstatné množství laktózy přemění na kyselinu mléčnou, a tu tělo tráví snadněji.

Vitaminová bomba

Zakysaný nápoj obsahuje významné množství minerálů včetně vápníku, draslíku, hořčíku, fosforu, zinku, mědi a železa. Najdete v něm také například vitamin B12, kyselinu listovou a vitaminy C a K.

Pravidelná konzumace

Některé studie dokládají, že obzvláště ženám může příjem fermentovaných mléčných výrobků pomoci snížit riziko rakoviny prsu. Popíjení kysaného drinku také posiluje imunitní systém a vykazuje protizánětlivé účinky. Zásadní vliv má konzumace kefíru i na trávicí ústrojí. Obsahuje totiž až třicet dobrých bakterií a kvasinek, které jsou potřebné ke správné funkci střev.

Vyrobte si ho doma!

Máte na kefír chuť, ale obchod je příliš daleko? Připravte si ho doma, není to žádná věda. Navíc oproti kupovanému produktu, který prochází pasterizací, obsahuje až 10x více probiotických organismů. Postupů na výrobu je několik a rady a doporučení jistě najdete v odborné literatuře nebo na internetu.

Co když vám vadí jeho chuť?

Mnoho lidí má ke kefíru odpor, zkrátka jim nechutná jeho nakyslá chuť. Patříte-li k nim, vyzkoušet ho můžete například v kombinaci se smoothie. Jednoduše k němu přidáte oblíbené ovoce, trochu medu a rozmixujete. Využít se dá také při vaření, a to všude tam, kde se normálně používá smetana.

Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6769690/, https://www.foodfermented.com/is-kefir-good-for-upset-stomach/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat