Prostreno.cz

Špenát je nejzdravější v syrovém stavu

Listová zelenina patří pro svůj vysoký obsah vitaminů, minerálů a různých antioxidantů k nejzdravějším druhům zeleniny. Ovšem u špenátu platí, že bychom ho měli konzumovat především jako salát či smoothie. Vůbec rozmixovaný syrový jako nápoj je tou nejlepší formou, jak do sebe dostat maximum zdraví prospěšných látek. A platí také, že přidáním mléčného tuku se ještě zvýší vstřebávání účinných látek ve střevní sliznici.

Naopak jakákoli tepelná úprava – a čím delší, tím hůř – ničí řadu antioxidantů, a především pak barvivo lutein. Jeho uvolňování a vstřebávání ze syrových listů zvyšuje jednak mechanické narušení velmi pečlivým rozkousáním či rozmixováním, ale ještě více se ho do těla vstřebá, pakliže člověk se syrovým špenátem konzumuje i malé množství mléčného tuku.

Lutein účinně chrání buňky oběhové soustavy před poškozením, je tedy prevencí onemocnění srdce a cév, včetně infarktu a mrtvice. Krom toho posiluje zdraví a funkce sítnice.

„Nejlepší je špenát vůbec nezahřívat. A ještě lepší je udělat smoothie a přidat trochu tuku z mléčných výrobků, smetanu, mléko či jogurt,“ tvrdí Rosanna Chung z Univerzity v Linköpingu, která na studii pracovala s profesorkou Lenou Jonasson.

Zelené zlato

Že vás špenát zatím příliš neuchvátil? Pak vězte, že byste mu měli dát šanci. Když ne jako součásti salátů, tak alespoň jako ingredienci do již zmíněného smoothie. Tahle zelená rostlinka má totiž mnohem více benefitů, než by vás mohlo napadnout!

Bez ohledu na fakt, jakým způsobem si zeleného dobrodince v kuchyni připravíte, poskytne vám skutečně požehnané množství hořčíku, vápníku i vitaminu K, který je potřebný v procesu mineralizace kostí. „Káčko“ navíc pomáhá vápník správně absorbovat, tudíž je považováno za prevenci osteoporózy.

Špenát je lékaři vnímán také jako potravinový a chutný prostředek proti obávané rakovině. Závěry četných vědeckých studií prokázaly, že tato na pohled nenápadná rostlina v sobě ukrývá mnoho vlákniny a látek s protirakovinnými účinky, které chrání tělo před oxidačním stresem. Nelze nezmínit ani to, že špenát je doslova napěchován karotenoidy, o kterých je známo, že snižují záněty – a to zejména v zažívacím traktu.

A ještě další pozitivum na zeleném zlatu najdeme. Že jen mrkev je dobrá pro oči? Ale kdepak, i podceňovaný špenát jim ve všech směrech prospívá! Je to proto, že obsahuje vitamin A i vzácné živiny lutein a zeaxanthin, které snižují riziko rozvoje makulární degenerace. Příčinou tohoto onemocnění je poškození oční sítnice v místě nejostřejšího vidění, tak zvané žluté skvrny neboli makuly.

Zdroj: www.wikipedia.org, www.vegetableonthetable.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat