Prostreno.cz

Dostaňte do těla hormon slastné radosti

Odměna, paměť, pozornost a dokonce i regulace pohybu těla - o to vše se stará dopamin. Když se do těla uvolňuje ve velkém množství, přicházejí pocity radosti a již uvedené odměny. Dopamin si tak trochu můžete zařídit. Co je nutné dostat na svůj stůl?

Žalostné hladiny dopaminu jsou spojeny se sníženou motivací a upadajícím nadšením pro věci, které by mohly vzrušit většinu lidí. Hladiny dopaminu jsou typicky dobře regulovány v nervovém systému, ale existují i některé věci, které pro podporu produkce této látky můžete udělat.

Jezte hodně bílkovin

Proteiny jsou tvořeny menšími stavebními kameny, které se nazývají aminokyseliny. Existuje 23 různých aminokyselin, z nichž některé vaše tělo může syntetizovat. Ty ostatní musíte přijmout z jídla. Jedna aminokyselina zvaná tyrosin hraje rozhodující roli při produkci dopaminu. Ta se vyskytuje v potravinách bohatých na bílkoviny, jako je krůtí a hovězí maso, vejce, mléčné výrobky, sója a luštěnin. Studie ukazují, že zvýšené množství tyrosinu ve stravě může přispět k navýšení hladiny dopaminu v mozku. Ve výsledku se tím podpoří myšlení a paměť.

Přijímejte méně nasycených tuků

Výsledky některých studií na zvířatech potvrdily, že nasycené tuky, jako jsou ty, které se nacházejí v živočišném tuku, másle, plnotučných mléčných výrobcích, palmovém či kokosovém oleji, mohou narušit signalizaci dopaminu v mozku. (Tyto studie však byly prováděny pouze u potkanů.) Několik pozorovacích studií však nalezlo spojení mezi vysokým příjmem nasycených tuků, špatnou pamětí a kognitivním fungováním u lidí. Není však známo, zda tyto účinky souvisejí s hladinami dopaminu.

Konzumujte probiotika

Střevo je někdy nazýváno „druhým mozkem“, protože obsahuje velký počet nervových buněk, které produkují mnoho jistých signalizačních molekul, včetně dopaminu. Nyní je jasné, že určité druhy bakterií, které ve střevě žijí, jsou schopné tuto chemickou látku produkovat, což může mít vliv na vaši náladu a chování.

Často cvičte

Cvičení se doporučuje pro zvýšení úrovně endorfinů a zlepšení nálady. Změnu lze přitom zaznamenat nejdříve po deseti minutách aerobní aktivity. A nejen u té. Jedna tříměsíční studie potvrdila, že po jedné hodině jógy praktikované šest dní v týdnu dochází k významnému zvýšení hladiny dopaminu. Neberte to!

Dostatečně spěte

Když jsou lidé nuceni zůstat v noci vzhůru, nebo se budí, dostupnost dopaminových receptorů v mozku je následující ráno dramaticky snížena. Proto kvalitně a dostatečně odpočívejte, budete šťastnější!

Zdroj: www.howtodoit.com, www.heaalthline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pikantní polévka z karotky

(3 hlasů)

Pizza šneci

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat