Prostreno.cz

Pohádkou na dobrou noc jsou uspávací potraviny

Budíte se ráno unavení a nevyspalí? Od rána máte kvůli tomu náladu pod psa? Aby se to neopakovalo, skočte si do obchodu pro pořádnou zásobu banánů nebo bulguru. Lososa tam také nenechávejte!

Máte potíže s usínáním, nebo se v průběhu noci až podezřele často budíte? Vítejte „do klubu“, jehož členství si nedobrovolně „pořídilo“ zhruba 50 % našinců. Ano, přesně taková je statistika tuzemských spánkových poruch, s nimiž dle odborníků úzce souvisejí také nadváha, deprese, vysoký krevní tlak či kardiovaskulární choroby. Jenže jak jít kvalitnímu odpočinku naproti, když o lécích na předpis nechcete ani slyšet? Zkuste do jídelníčku zahrnout tyto „uspávací potraviny“!

Losos, ten funguje na výbornou

Jistě jste si všimli, že losos většinou bývá spojován s omega-3 mastnými kyselinami. Je nesporným faktem, že tyto protizánětlivé látky, jež přispívají k regulaci škodlivého cholesterolu, čímž prospívají k srdci, v něm skutečně jsou. Ale co další přítomné složky? Nelze opomenout ani vitamin B6, který vás do říše snů moc rád doprovodí, jelikož stimuluje produkci melatoninu, tedy hormonu spánku. Využijete tuhle „mořskou ukolébavku“?

I bulgur se vyplatí zařadit do stravy

Bulgur je vlastně předvařená nalámaná celozrnná pšenice, jež se hodí ke spoustě pokrmů. Sáčku s tímto pokladem se vyplatí věnovat zvláštní pozornost, neboť je vynikající zásobárnou vlákniny a mnoha cenných živin. Na stranu druhou obsahuje minimum tuku, tudíž je lehce stravitelný a v žádném případě nenadýmá. Kromě toho, že vás bulgur bohatí o železo, vápník, fosfor, draslík, zinek, bílkoviny i kyselinu listovou, poskytne také spoustu hořčíku. Co z toho? Již mnoho a mnoho studií prokázalo přímou souvislost mezi nedostatkem hořčíku a nechtěnou bdělostí. Hladinu tohoto minerálu je tedy třeba neustále doplňovat – i proto, že uklidňuje pocuchané nervy.

Banán jako parádní večerní občerstvení

Není žádnou novinkou, že tropické ovoce značně pomáhá při „usměrňování“ krevního tlaku, zatímco pozitivně ovlivňuje trávení. Málokdo však tuší, že dokáže rovněž zabojovat proti vředům, přičemž navozuje dobrou náladu. Je to všechno? Co vás nemá, pod žlutou slupkou se ukrývá spolehlivý prášek na spaní! Tropický drahokam vám totiž zprostředkuje již zmíněný melatonin. Ovšem jeho konzumací si rovněž pořádně navýšíte úroveň hořčíku, který mimo jiné uvolňuje svaly. No to by v tom byl čert, aby tahle „medicína“ nezabrala!

Zdroj: www.sleepfoundation.com, www.eatthis.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Želví maso

(1 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Kuře na paprice

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat