Prostreno.cz

Všelék nazvaný kysané zelí

05.02.2023 | Zdraví a diety

Kysané zelí známe všichni jako tradiční pochoutku, která chuťově doprovází mnohé typické pokrmy české kuchyně. A je pro nás daleko přínosnější, než byste si mysleli. Babičky ho považovaly za lék na většinu neduhů a ukazuje se, že věděly proč.

Vitaminová bomba

Zelí má vysoký obsah vitaminů C a K a je cenným zdrojem vitaminu E a draslíku. V jeho listech nechybí ani beta-karoten či kyselina listová. V neposlední řadě obsahuje velké množství vlákniny, která je důležitá pro správné trávení. A jeho červená verze je navíc bohatá na prospěšné antioxidanty.

Přírodní probiotikum

Kysané zelí obsahuje probiotické kultury produkující kyselinu mléčnou, která podporuje vstřebávání vápníku a železa. Vyživují rovněž buňky tlustého střeva, tlumí množení bakterií v těle a tím přispívají k lepšímu trávení. Působí totiž jako prevence zácpy.

Lékařské testy také prokázaly vysokou účinnost čerstvé zelné šťávy při léčbě žaludečních vředů a dvanácterníku. Při pravidelném pití zelné šťávy zaznamenaly hojení vředů a obnovu žaludeční sliznice již po osmi dnech!

Posiluje imunitu

Tato často opomíjená potravina podporuje prevenci aktuálních nachlazení, onemocnění trávicího traktu, ale dokonce i degenerativní onemocnění mozku. Efektivně také snižuje krevní tlak, podporuje plodnost, onemocnění močových cest a gynekologických problémů, podporuje detoxikaci těla a krvetvorby.

Jaké koupit?

Kupované kysané zelí by nemělo kromě samotného zelí, kmínu a případně jiného koření, obsahovat žádné konzervanty. Také by nemělo být pasterizováno, aby si zachovalo veškeré pozitivní účinky. Potíž je v tom, že takové seženete jen málokde.

Mnohem lepší je udělat si vlastní. Postup je vcelku jednoduchý. Zelí nakrouháte na jemnější kousky, kdo má rád, může přidat nakrájenou cibuli, přidáte kmín, pár kuliček pepře a bobkový list, zalijete 6 až 8% roztokem kuchyňské soli a uzavřete do nádoby tak, aby vzduch mohl unikat.

Zelí je ideální konzumovat syrové. V případě, že ho uvaříte, se připravíte o veškeré jeho výhody. V syrovém stavu si všechny přínosné vlastnosti zachová.

Zdroj: www.fermatationfood.com, www.verywellhealth.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat