Prostreno.cz

Při hubnutí rozhodně nečekejte zázraky přes noc

Druhý měsíc v novém roce se přehoupl do své druhé poloviny, spousta z nás si jako předsevzetí dala zdravý životní styl a s ním spojenou redukci hmotnosti. Už jste začali s hubnutím i vy? Pokud ano, nebo teprve začínáte, měli byste si nastavit reálné cíle a nečekat zázraky přes noc. Jak začít, a hlavně jak vydržet?

Chce to plán!

Řekli jste si, že od zítra začnete hubnout, a to je celé co jste pro to zatím udělali? Pozor narážíte na první chybku, bez plánu to nepůjde. Pokud nechcete investovat do sestavení jídelníčku, sestavte si alespoň svůj vlastní. Pro začátek to zvládnete na jednom papíru, sepište si co je vhodné ke snídani, k obědu, k večeři a nezapomeňte ani na svačinky. Dalším krokem je, že vyrazíte do obchodu a dokoupíte co vám doma chybí, abyste nepodlehli pokušení a nesáhli po něčem jiném, jen proto, že zrovna doma něco došlo.

Na seznamu by neměly chybět ovoce, zelenina, celozrnné výrobky, nízkotučné mléčné výrobky, libové maso, ryby, luštěniny a ořechy. Hledejte potraviny bohaté na vlákninu a bílkoviny, naopak pozor si dejte na sacharidy.

První krůčky

Každá změna je obtížná, a pokud zahájíte svůj pokus o změnu životního stylu například drastickou dietou, tak to dlouho nevydržíte. Začněte postupně. Zaměřte se na to co je ve vašem jídelníčku špatně, co tam přebývá a co naopak chybí. Nejčastěji konzumujeme nadměrné množství cukru, tučných potravin, polotovarů. A naopak zapomínáme na ovoce, zeleninu a libový plátek masa.

Začněte postupně, zaměřte se na potraviny, které jsou zdravé a zároveň vám chutnají, pokud například nepozřete pufovaný rýžový chlebíček, tak se do něj nenuťte, taková dieta by nikam nevedla. Začněte například tím, že zmenšíte velikost porcí, přidáte více zeleninové oblohy a začnete se stravovat pravidelně.

Nastavte si realistický cíl

Uvědomte si, že pokud budeme hovořit o zdravém hubnutí, tak realistický úbytek je 0,5 až 1 kg týdně. Zpočátku půjde hubnutí rychleji, poté bude úbytek pomalejší. Proto je dobré nastavit si realistický cíl. Rozhodně nestoupejte na váhu každý den, mohlo by vás to pouze demotivovat, určete si jeden den v týdnu, kdy proběhne vážení a nejlépe také měření obvodu pasu a zadečku. Častokrát se totiž může stát, že se váha zastaví, přesto na centimetrech je úbytek znát.

Uvědomte si také, že to neděláte jen pro obvod pasu, ale také pro svůj celkový zdravotní stav. Zdravý životní styl jde ruku v ruce také s krevním tlakem, krevním cukrem a cholesterolem. A tohle zrovna na váze neuvidíte.

Nezapomínejte na odměny

Aby vás neopustila motivace, vymyslete si takový vlastní věrnostní program. Za každé kilo dole, nějakou odměnu, co třeba nákup nového oblečení, nebo dortík u kávy s kamarádkou. S odměnami vás hubnutí neomrzí a uvidíte, jak se na svoje odměny budete těšit už týden dopředu.

Napište si každý týden na lednici, jaká odměna vás po dietním týdnu bude čekat, pokud můžete přidejte i fotku, je také důležité stimulovat naše oči a naši představivost. Co takhle po týdnu malý dortík? A jako měsíční odměnu si na viditelné místo pověsit fotku krásného kabátku či nových kozaček…

Získejte parťáka

Podpora je nedílnou součástí hubnutí. Co takhle zlákat kolegyni v práci, nejlepší kamarádku či partnera? Věřte, že se budete navzájem motivovat, a pokud jednomu z vás zabrouzdají oči na něco nezdravého, jistě mu to ten druhý racionálně vymluví. Přece jste se včera v posilovně nepotili zbytečně že…

Sledujte, co jíte

Úspěšní dietáři vědí, že zpočátku je důležité mít přehled o tom, co jsme za den snědli a kolik to mělo kalorií. Pokud vás odrazuje vážení potravin a poctivé zapisování, můžete na to jít i jinak. Zaprvé vyměňte velké talíře za ty malé, tak se naučíte jíst menší porce, zato můžete jíst častěji, než jste možná byli zvyklí. To znamená 5 až 6 jídel denně.

Pokud vás nebaví zapisovat, co jste za celý den snědli, využijte moderní technologie. Než se pustíte do jídla, udělejte si pěkně fotku toho, co máte na talíři. Každý večer pak zhodnoťte, zda jedli opravdu zdravě nebo jste spíše hřešili. Tenhle trik vám může dost pomoct, možná už při dívání se, jak váš snímek vypadá, si uvědomíte, co je na talíři špatně.

Přidejte pohyb

Bez pohybu to zkrátka nepůjde, nikdo po vás ale nechce hned vrcholové výkony, ty vás jenom odradí, a dokonce vám hrozí i vyšší riziko zranění. Zvolte pohyb, který pro vás bude příjemný, na který se budete třeba i za pár dní těšit. Pokud jste pohyb dlouho zanedbávali, začněte spíše s pomalejším a méně náročným cvičením. Uvědomte si, že vaše dosavadní hmotnost, má také jistý nápor na vaše klouby. Všechno má svůj čas.

Vhodným pohybem do začátku je například i obyčejná chůze, plavání nebo jóga. Nejprve musíte dostat své svaly opět trochu do formy, pak můžete přejít třeba na mírný poklus až běh, či větší zátěž ve fitness centru.

Zdroj: www.fitnessmag.com, www.fitbody.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kuře na paprice

(4 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat