Prostreno.cz

Zase jste spořádali celou čokoládu? Žádné výčitky

Občas se to člověku prostě stane – nějaká dobrá duše mu přinese čokoládu nebo bonboniéru a on navzdory přesvědčení, že jen ochutná, během chvilky celou tu sladkou pochoutku spořádá. A pak přijdou výčitky…

Popsaná situace je v podstatě ještě „tou lepší“ variantou, protože v ní figuruje osoba, na niž můžeme část našeho pocitu viny jednoduše přehodit („kdyby mi žádnou čokoládu nepřinesl/a, žádnou bych nesnědla“).

Ovšem ruku na srdce – kolikrát už jste se vraceli domů z práce, otrávení, unavení… a v supermarketu vám padl pohled na maxitabulku čokolády, které prostě nedokážete odolat. A pak už se sami pro sebe nemůžete vymluvit na nic, když prázdný obal od ní vyhazujete do koše.

Nechme nyní stranou, co všechno na podobné „čokoládové úlety“ řekne vaše zažívání nebo postava. Pokud takhle ujedete párkrát ročně, není třeba si nic vyčítat. O prospěšnosti čokolády (mluvíme o tmavé, kvalitní, s vysokým obsahem kakaa) už bylo napsáno mnoho, ovšem pokud vás tolikrát opakované dobré vlastnosti téhle pochoutky nepřesvědčily natolik, abyste si její konzumaci nevyčítali, máme pro vás další tři výhody, které nám čokoláda poskytuje.

1. Po čokoládě jsme chytřejší!

Jedna ze studií zaměřených na čokoládu prokázala, že jsme po její konzumaci lepší v matematice. Tedy ne že by se z nás stali geniální matematici, ale v jednoduchém počítání se zkrátka o něco zlepšíme. Pro nás, co máme problémy zběžně v obchodě přepočítat útratu, je to dobrá zpráva.

2. Po čokoládě toho méně sníme!

Že čokoláda naší figuře jen a jen škodí? Chyba lávky! Dánští vědci přišli na to, že lidé, kteří před jídlem slupnou malý kousek hořké čokolády, následně zkonzumují o 15 % kalorií méně než jejich kolegové, kteří si jako předkrm čokoládu nedopřejí.

3. Čokoláda nás uvolní!

A to nejlepší nakonec – podle jedné studie obsahuje čokoláda látku anandamid, která ovlivňuje náš mozek podobně jako… chvilka napětí… marihuana! Na druhou stranu je nejspíš také z části odpovědný za naše neovladatelné chutě na čokoládu.

 






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat