Prostreno.cz

Bazalkové semínko zeštíhlí pas a sníží cholesterol

Patříte mezi milovníky bazalky a tahle bylinka vám doma nesmí chybět? Což se zaměřit i na semínka této voňavé rostlinky? Černá semínka bazalky, se považují za účinnější než samotná bylinka. Pomůže vám s hubnutím, cholesterolem, tlakem, krevním cukrem a to stále ještě není všechno.

Bazalka je jednou z nejpoužívanějších bylin v kulinářském světe, ale ani konzumace semínek není žádným módním výstřelkem. Semena bazalky se konzumují minimálně už tisíce let. Avšak stále jsou podceňována a přehlížena. Dáte jim šanci? Tyhle důvody vás možná přesvědčí.

Co obsahují a jak s nimi naložit?

Semena bazalky v sobě ukrývají spoustu cenných látek, jako jsou například vláknina, bílkoviny, železo, fytochemikálie, vitamín K, polyfenolické sloučeniny a některé další silné antioxidanty. Pokud byste je chtěli srovnat například s oblíbenými chia semínky, tak semena bazalky vynikají  obsahem železa.

Pokud jde o použití, můžete je přidat do nápojů, smoothie, salátů, ale i do dezertů. Jejich vzhled se trošku podobá chia semínkům, semena bazalky jsou černá a po namočení se obalí slizem. Oproti chia se ta bazalková před konzumací vždy namáčejí, klidně je můžete nechat ve vodě i několik hodin. A jaké mají účinky?

Podporují hubnutí

Hlavní výhodou semínek bazalky je, že podporují hubnutí, protože mají extrémně vysoký obsah vlákniny. Jak všichni víme, vláknina nám dodává pocit sytosti, což snižuje chuť k jídlu, a hlavně je klíčová pro zdravé zažívání.

Kromě toho, jakmile jsou semena bazalky trávena, mohou zvětšit svůj objem až na dvacetinásobek původní velikosti, a tím zkrotit naše chutě a zabránit přejídání.

Snižují hladinu cholesterolu

Studie prokázaly, že semínka bazalky dobře regulují krevní tlak tím, že snižují hladinu lipoproteinů s nízkou hustotou (LDL) neboli špatný cholesterol. To také vede k minimalizaci rizik aterosklerózy a usazování plaku v tepnách a cévách.

Regulují krevní tlak

Semínka jsou bohatá na draslík a ten působí jako vazodilatátor, což znamená, že uvolňuje napětí cév a tepen, tím snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních chorob. Navíc díky přítomnosti vlákniny regulují také krevní cukr.

Pro zdravé kosti

Semena bazalky jsou také bohatá na minerály, jako je vápník, měď, železo, draslík, mangan a hořčík. Tyto minerály jsou klíčové pro zdravé a silné kosti. Díky tomu mohou minimalizovat rizika spojené s řídnutím kostí.

Eliminují infekce

Díky obsahu vitaminu A a dalších důležitých antioxidantů, semena bazalky snižují riziko zánětu a eliminují oxidační stres v celém těle. Navíc semínka obsahují cytokiny, protizánětlivé látky, které přinášejí rychlou úlevu od bolesti.

Uplatnění mají i v domácí kosmetice

Díky vysokému obsahu flavonoidů a antioxidantů se semena bazalky také uplatňují v kosmetice. Antioxidanty fungují jako štít proti vniknutí volných radikálů, a tím i zpomalují proces stárnutí a tvorbu vrásek. Pravidelné používání přispívá k vyhlazení pleti, stimuluje obnovu pokožku a přispívá k léčbě jizev. Pokud chcete semínka použít na pokožku, stačí je smíchat například s bílým jogurtem a aplikovat na obličej jako pleťovou masku.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat