Prostreno.cz

Ovoce a zelenina pro každý den

Proč je dobré pravidelně konzumovat jablka, rajčata, banány a okurky? Odpověď je jasná. Tyto dary přírody prospějí vašemu srdci, poskytnou prevenci před rakovinou a zaručí lepší náladu. V jejich souvislosti se hovoří i o zpomaleném stárnutí!

Na to, že bychom měli ovoce a zeleninu jíst v ideálním případě denně, odborníci poukazují neustále. Jenže které konkrétní druhy zařadit do stravy? Podle expertů přes výživu nemůžete šlápnout vedle s jistými druhy potravin. Co si tedy připsat na nákupní seznam?

Jablka jako klasika, co neomrzí

Na úsloví, že kdo jí jedno jablko denně, ten nepotřebuje doktora, vážně něco bude. Konzumace šťavnatých plodů předchází vzniku zubních kazů, a poskytuje prevenci před Parkinsonovou chorobou i rakovinou. Také snižuje riziko diabetu a bojuje proti depresím, přičemž pomáhá čistit tepny a zbavuje je nahromaděných škodlivých látek, včetně cholesterolu. Tím kulatí dobrodinci výrazně omezují pravděpodobnost kardiovaskulárních onemocnění, takže si na nich pochutnávejte co možná nejčastěji.

Rajčata? Vyloženě na předpis!

Rajská jablíčka jsou vychvalována zejména díky přítomnosti červeného barviva známého pod pojmem lykopen. To je silný antioxidant, jenž se dává do souvislosti s prevencí rakoviny. Jenže pozor, unikátní rostlinný pigment rudého vzezření rovněž zpomaluje stárnutí a detoxikuje organismus, zatímco příznivě ovlivňuje nervový systém a tlumí záněty.

Banány. Těm se rozhodně nevyhýbejte

I protáhlé dary banánovníku vám „udělají dobře“. Jejich předností je vysoký podíl vitaminu B, který si hravě poradí s úzkostí i premenstruačním syndromem. Mohou se však pochlubit i hojností draslíku. Tento minerál si lékaři na základě četných studií spojují s nižším tlakem i pravidelným srdečním rytmem, což brání vývoji krevních sraženin. Mimochodem, banánům nelze upřít ani to, že fungují jako prevence žaludečních vředů.

Okurka, parádní zvlhčovač organismu

Okurka je převážně tvořena z vody, proto se považuje za účinné diuretikum. Víte ale, že také dodává energii, prospívá svalovým funkcím a pomáhá při hubnutí? Uplatnit se dokáže i při řešení srdečních obtíží, stejně jako v léčbě žlučových kamenů. Nelze opomenout, že zelený zázrak doslova překypuje bílkovinami, vlákninou, vitaminy B, C a K, a celou řadou minerálních látek. Jmenovitě draslíkem, hořčíkem, fosforem, sírou, křemíkem a manganem. Hodně slušná zásobárna cenných látek, nemyslíte?

Zdroj: názory autora, www.eatthis.com, www.verywellhealth.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat