Prostreno.cz

Petrklíč pomůže při alergii i na modřiny

Prvosenka jarní neboli petrklíč má blahé léčivé účinky! Tušili jste, že působí na modřiny, ale uplatňuje se i při infekcích močových cest?

Petrklíč roste ve stinných oblastech a na místech s přímým slunečním zářením, tedy pokud je půda dostatečně vlhká. Žluté květy sladce voní, kromě nich se v lidovém léčitelství uplatňuje i kořen a listy. Sluší se uvést, že celkem existuje asi 550 druhů prvosenek. Některé jsou pěstovány pro ozdobu. A co ten zbytek?

Kosmetická využití v praxi

V 17. století o této rostlině slavný anglický botanik Nicholas Culpepper prohlásil, že každý, kdo použil destilovanou vodu z petrklíče, nebo mast z jeho květů, stal se krásnějším. Botanik už tehdy nejspíš věděl, že petrklíč je užitečný při léčbě akné, pupínků a jiných kožních vad. Čaj z květů totiž čistí pleť, odstraňuje pihy a vyrovnává vrásky. Ovšem nejen to.

Po staletí také plní funkci sedativního čaje, neboť listy petrklíče jsou mírně narkotické. Nemůžete-li spát, pijte jej před ulehnutím do postele. Nebudete počítat ovečky, ale také pocítíte úlevu od neuróz, úzkostí, stresu a migrén

Podpora vykašlávání

Kořeny petrklíče se hodí při léčbě symptomů běžného nachlazení a chřipky. Pomáhají při vykašlávání. Petrklíč je v Evropě známý i coby velmi účinné léčivo při černém kašli a jeho účinnost je široce dokumentována. Současný výzkum také zkoumá užitečnost rostliny při léčbě astmatu a alergií.

Léčba epilepsie

Antispasmodické vlastnosti petrklíče by mohly být užitečné při léčbě epilepsie a třesu, a dokonce se o nich tvrdí, že pomáhají při Parkinsonově nemoci. Kéž by!

Mírnění modřin

Macerace květů zase funguje jako zázračný prostředek na modřiny. Petrklíč totiž urychluje hojení kůže a rychle likviduje poškození.

Řešení problémů s močovými cestami

Tato bylina je možnou alternativou při léčbě ledvin a infekcí močových cest. Už jste si dali ozdravný nápoj?

Dávkování

Při přípravě čaje by měl pacient vypít jeden šálek 3krát denně. Co se týče tinktury, doporučuje se dávka 24 ml (taktéž třikrát denně). Ve formě masti nebo krémů se petrklíč aplikuje podle potřeby, ale obvykle ne více než 23 krát denně. A jak je to s jeho snášenlivostí? Sice se objevily nějaké vzácné případy alergií, ale žádný ze stavů nebyl závažný natolik, aby to rostlinky nějakým způsobem ublížilo.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat