Prostreno.cz

Sedmikráska je první jarní bylinkou vhodnou na léčbu akné

Jaro je tu, nadešel čas nádherně rozkvetlé přírody. Malé žlutobílé kvítky sedmikrásky můžete v čerstvém stavu přidávat do salátů nebo na chleba. Děláte to? Pokud ano, tak jedině dobře! Hodí se na jarní detoxikaci, kožní problémy či ženské potíže!

Sedmikráska chudobka je oblíbeným „plevelem“, který pročišťuje organismus. Stačí si připravit nálev z čajové lžičky až lžíce na šálek vody. Nápoj se popíjí dvakrát až třikrát denně. Pro kosmetické účely je zase vhodné promnout listy této rostlinky mezi prsty a získaný nektar použít na akné nebo unavenou pokožku. Sedmikráska (Bellis perennis) je zkrátka zázrak. Kde ji hledat?

Jelikož preferuje vlhkou a výživnou půdu, osídluje zejména rostoucí trávníky, parky a pastviny, stejně jako louky, silnice a hřbitovy. Je zkrátka všude, proto ji mnozí nazývají plevelem. Přitom je tak mocná! Co všechno dokáže?

Ztráta chuti k jídlu

Uvedená bylina plní funkci léku při ztrátě chuti k jídlu, protože má stimulační účinek na zažívací systém. Její síla je užitečná i při onemocnění trávicího traktu. Uleví při gastritidě, průjmu, problémech s játry a žlučníkem, zatočí se zácpou.

Při nachlazení

Sedmikrásky obsahují taniny, flavonoidy, hořké látky, organické kyseliny, pryskyřici a inulin. Účinné látky se přitom nacházejí ve všech částech rostliny. Bylinka má protizánětlivé a mírné adstringentní vlastnosti a používá se interně, ve formě čaje, jako bylinný lék na nachlazení, bronchitidu a další záněty horních cest dýchacích.

Ženské potíže

Sedmikrásky byly tradičně používány na bolestivou menstruaci, cystitidu a další záněty močových cest. Navíc se považují za přirozenou léčbu atopické dermatitidy, dny a chronických revmatických stavů.

Urychlovač hojení

Rostlina je známá svými léčivými vlastnostmi a aplikovaná lokálně, na malých ranách, vředech a škrábancích, urychluje proces hojení. Kromě toho se uplatňuje externě při dermatitidě, vyrážce, ekzémech, modřinách a vředech.

Ústní voda nebo kloktadlo

Tinktura z bylin krotí akné, jak již bylo řečeno, ale hodí se i jako ústní voda nebo kloktadlo, které působí proti zánětu úst a bolesti v krku. Čerstvé listy, květy, pupeny a lístky mají příjemnou chuť a bývají oblíbenou součástí salátů a polévek. Sedmikráska také kvalitně zastupuje kapary. A mezi další dobré zprávy patří fakt, že neexistují žádné zprávy o kontraindikacích nebo jejích nežádoucích účincích. Je i vám sympatická?





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat