Prostreno.cz

Obyčejný pampeliškový kořen má velmi neobyčejné účinky

Sběr tohoto kořene by byl hřích na jaře vynechat. Ze smetanky lékařské tak získáte chutný léčivý čaj. Co dalšího dokáže?

O smetance lékařské lze říct, že celá rostlinka je léčivá. Vyznačuje se přitom dvěma vynikajícími vlastnostmi. Pomáhá při nemocech žlučníku a onemocnění jater. Šťáva celé rostliny však patří též k jarním kúrám na očistu krve. Zatímco listy se sbírají ještě před květem, kdy jsou křehké, šťavnaté a připravené na saláty, kořeny mají svoji dobu právě na jaře, nebo až na podzim. Ze sušeného kořene smetanky se pochopitelně připravuje čaj.

Vrchovatou lžičku kořene namočte na 12 hodin do šálku studené vody. Poté výluh zahřejte, sceďte a po doušcích vypijte půl hodiny před snídaní a půl hodiny po ní. Kořen pampelišky pomáhá při hubnutí, podporuje zdraví jater, má protirakovinné účinky, reguluje vysoký krevní tlak, léčí močové cesty, kontroluje cukrovku, působí proti otokům a zánětům a zklidňuje trávicí soustavu.

Kosmetická pomůcka?

Jen tak pro zajímavost, v historických pramenech se uvádí, že dřív ženy používaly nálev z kořene a natě smetanky jako prostředek pro krásu. Myly si jím obličej a doufaly, že se stanou hezčími. Ať už je to pravda, nebo není, mnozí spíš vyhlížejí hlavně květy této bylinky, neboť se nemohou dočkat opojného pampeliškového medu. Jak ho připravovala pověstná rakouská bylinkářka Maria Treben?

Med, který dělá radost celé rodině

Do litru studené vody přidala čtyři vrchovaté hrsti smetankového květu a pozvolna přivedla k varu. Nechala dvakrát až třikrát vzkypět, odstavila hrnec, zakryla ho a nechala přes noc odstát. Druhý den hmotu vyklopila na síto, nechala odkapat a nakonec květy oběma rukama dobře vymačkala. Do šťávy Maria Treben zamíchala jeden kilogram nerafinovaného cukru a následně i půlku citronu nakrájeného na kolečka. (U chemicky ošetřeného se kůra odstraňuje.) Říkáte si, proč je citronu tak málo? Odpověď je jednoduchá. Přidáte-li větší množství, smetankový med bude nakyslý.

Na co si dát pozor?

Široký kastrol bez pokličky patří na plotnu, plotýnka se zapíná na nejnižší teplotu. Sporák je přitom přesně takhle puštěný celý den. Maria Treben říkávala, že tímto způsobem se tekutina vypaří, aniž by se začala vařit, a vitaminy v medu se zachovají. Dostali jste se až do této fáze? Výborně. Hmotu nechte na zkoušku vychladnout, ihned tak poznáte, zda už je akorát. Obecně platí, že smetankový med by neměl být příliš hustý, jinak zkrystalizuje, ale ani příliš řídký, pak rychleji zkysne.

Zdroj: www.lifewithherbs.com, www.eatthis.com





Celkem 2 komentářů

Daniela Pesakova
15.03.2024
Daniela Pesakova
15.03.2024

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)

Rybí karbanátky

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat