Prostreno.cz

Jarní špenát z bršlice je nutnou porcí zdraví

Zahrádkáři ji moc rádi nemají, ale vy byste se jí neměli vyhýbat obloukem. Řeč je o bršlici. Jedná se opravdu o rozšířenou a houževnatou bylinu. Patří však k prvním planým poslům jara, které obohatí každý jídelníček. Připravte si z ní chutný špenát nebo zajímavé pesto!

Aegopodium podagraria neboli bršlice má listy připomínající kozí nohu, jež chutnají jako anýz nebo lékořice. Tuto bylinku využívali jako součást salátů již naši předkové, kteří o ní věděli i to, že má léčivé účinky.

Pomáhala totiž od nemocí, jako je revmatismus, dna, artritida či bolest kloubů a kostí. Když se listy sbírají těsně před květem, působí projímavě, diureticky i sedativně. Dnes se tato bylinka uplatňuje při léčbě onemocnění ledvin, střev a močového měchýře. Připravíte-li z ní pastu, překvapí vás svými protizánětlivými vlastnostmi. Dá se aplikovat na hemoroidy, rány, popáleniny a bodnutí hmyzem.

Využití v kuchyni

Bršlici kozí nohu přitom najdete na vlhkých a stinných místech, vlhčích zahradách, březích a příkopech. Úlovek zpracujete nejen do salátů, ale i polévek a zapékaných pokrmů. Bršlice zároveň zpestří smoothie a zaujme ve formě pesta. Dobře chutná také jako náhrada klasického špenátu. Na ten budete potřebovat 3 hrsti bylinky, 2 lžíce slunečnicového zastudena lisovaného oleje, 1 velkou cibuli a mořskou sůl.

Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky, poté nechte zesklovatět. Přidejte předem spařenou a na jemno nasekanou bršlici. Podlijte ji vodou, osolte a duste zhruba 8 minut. V případě potřeby špenát zjemněte trochou smetany. Podávejte s bramborem, bramborovým knedlíkem nebo špalíčky. A na co si dát pozor?

Varování před záměnou

Květy bršlice jsou bílé a složené do okolíku, vypadají jako květ mrkve. V této fázi růstu je bylinka snadněji rozpoznatelná, nicméně to se nedá tvrdit o listech. Záměna s jinou planou rostlinou je snadná. Bršlice má jemné, hladké listy, lodyha je lysá a rýhovaná, bez fialového či červeného zbarvení. Ti, kdo s bylinkami teprve začínají, si ji obvykle pletou s krabilicí zápašnou nebo děhelem lesním, jehož mladé lístky obsahují silice, které mohou být ve vyšších koncentracích jedovaté.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat