Prostreno.cz

Potraviny tlumící bolesti spojené s artritidou

Zase vám i sebemenší pohyb způsobuje utrpení? Ještě dřív, než pomyslíte na prášek zastavující bolest, zkuste sníst kousek zázvoru, stroužek česneku nebo pálivou papričku. I tyto přírodní prostředky vám totiž mohou pomoci!

Revmatoidní artritida je autoimunitní onemocnění, které se běžně projevuje otokem, palčivou bolestí kloubů i omezeným pohybem. Že to znáte až moc dobře, protože každou chvíli utíkáte k lékaři pro recept na nesteroidní protizánětlivé pilulky? Pak byste měli vědět, že existují jisté potraviny, po jejichž konzumaci se vám také výrazně uleví. Navíc bez rizika nežádoucích vedlejších účinků! Co si tedy připsat na nákupní seznam?

Zázvor jako první pomoc

Podle lidových léčitelů je zázvor jedním z nejúčinnějších přírodních medikamentů. Ani moderní věda proti tomu nic nenamítá, neboť mnoho studií prokázalo, že spolehlivě působí proti chřipce, nachlazení a zažívacím obtížím. Připisuje se mu také schopnost detoxikace organismu a regulace krevního tlaku. Tím to ale nekončí! Američtí odborníci se domnívají, že zázrak štiplavé chuti obsahuje účinné sloučeniny, jež zabraňují produkci hormonů vyvolávajících bolest. Přidejte ho tedy do jídla, nebo si z něj připravte čaj, rázem bude líp!

Pálivé papričky? Hodně ostrá léčba

Chilli papričky bývají často spojované s hubnutím, jelikož zvyšují teplotu těla, podporují krevní oběh a urychlují metabolismus. Za tyto schopnosti bychom mohli poděkovat přírodnímu alkaloidu kapsaicinu, který má v popisu práce i útlum veškerých zánětů a bolístek. Tato „ďábelská potravina“ tedy představuje řešení vašeho problému! Málokdo zřejmě tuší, že kapsaicin rovněž umí zlepšit náladu, neboť přímo souvisí s „výrobou“ šťastných hormonů neboli endorfinů.

Česnek, zachránce situace

Česnek kuchyňský patří k nejstarším a nejrozšířenějším kulturním rostlinám původem z Orientu. Univerzální kořenící přísada obsahuje silici, cukry, vitaminy B a C. Dále síru, antioxidanty a další látky, jež jsou pověstné příznivým vlivem na srdeční sval a mozkovou tkáň. Aromatický poklad je ale účinný i v boji s četnými zdravotními komplikacemi, včetně revmatoidní artritidy. To jste věděli? Máte dokonce hned dvě možnosti, jak jeho sílu naplno využít. První z nich je konzumace syrového česneku, druhá je olej z něj vytvořený. Ten získáte tak, že pár stroužků tak na dva týdny naložíte do olivového oleje, čímž získáte léčivé „mazadlo“.

Zdroj: www.healtline.com, www.firstaid.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat