Prostreno.cz

Olej z borovice lesní vypíná vrásky

Borovici má většina lidí spojenou s jarním sběrem zelených výhonků na větvích. Máte radši esenciální verzi tohoto stromu? Pak se kromě stimulace těla dočkáte i léčby ekzémů a lupénky!

Esenciální olej z borovice se získává ze stromu s vědeckým názvem Pinus sylvestris. Jedním z důvodů, proč se stal tak důležitým prvkem lidového léčitelství i aromaterapie, je jeho dostupnost. Borovice totiž rostou po celém světě. Nelze mu upřít ani variabilitu. Borovicový esenciální olej se dobře mísí s mnoha dalšími oleji včetně cedrového dřeva, rozmarýnu, šalvěje či jalovce. Má velmi nízkou toxicitu, takže je to jeden z nejbezpečnějších esenciálních olejů. Jak ho ocení vaše krása, domácnost a zdraví?

Péče o kůži

Jedním z nejdůležitějších zdravotních přínosů borovicového esenciálního oleje je jeho úloha při léčbě různých kožních problémů. Dermatologové jej často předepisují při lupénce, svědění, pupíncích, ekzémech, kožních onemocněních, vředech a dalších potížích. Borovice totiž působí jako antioxidant ničící volné radikály. Právě ony mají na pokožku negativní vliv. Napadají zdravé kožní buňky a způsobují jejich mutaci, což má za následek předčasné stárnutí, vrásky a ochabující kůži.

Kosmetické aplikace a úklidová magie

Esenciální olej z borovice se také používá při výrobě parfémů a vonných výrobků. Kromě toho může odstranit vši z vlasů a je široce používán u masáží i koupelí. Borovicový olej tak lze často vidět jako součást mýdel a dokonce i čisticích prostředků. Ideální dezinfekční účinek má kombinace esenciálních olejů tea tree, eukalyptus a borovice v poměru 1 : 1 : 1. Nejen koupelna po jejich zásahu doslova prokoukne!

Podpora metabolismu a stimulace těla

Borovice ve své esenciální verzi podporuje metabolismus a zvyšuje úroveň aktivity. To je užitečné při očistě těla. Zároveň je močopudné povahy, odstraňuje přebytečnou vodu. Tím, že se stimuluje frekvence a množství moči, dochází k redukci množství kyseliny močové, přebytečné vody a soli.

Úleva od bolesti

Uvedený olej je považován za analgetikum, proto je dobrým lékem pro lidi, kteří trpí bolestmi kloubů, artritidou a revmatickými stavy. Kromě toho působí i jako protizánětlivé činidlo, což znamená, že snižuje zánět a zarudnutí postižených oblastí a současně odstraňuje bolest.

Krotitel stresu

Zdravotní přínosy borovicového oleje současně zahrnují některé emocionální výhody. Je účinný při odstraňování psychického stresu z jakéhokoliv zdroje. Pravidelné masírování borovicovým esenciálním olejem může poskytnout duševní čistotu, zmírnění úzkosti a nervového napětí.

První pomoc při zranění

Borovicový esenciální olej je antiseptikum, které se uplatňuje při léčbě vředů a sportovních úrazů. Je však třeba myslet na to, že vnitřní spotřeba může být nebezpečná, existuje totiž možnost poškození ledvin.

Zdroj: www.beauty.com, www.heatlhline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat