Prostreno.cz

Nápoje a potraviny zabraňující hromadění zubního plaku

Jak často jíte listovou zeleninu? Ta nejenže prospívá trávení a obsahuje široké spektrum cenných živin, pomůže vám také od dentální katastrofy. Stejně jako celer, hrušky a zelený čaj! A co s tím vším má společného brusinkový džus?

Zubní plak. Víte, co všechno má tenhle nepřítel ústní dutiny na svědomí? Jde o vrstvu, v níž se usazují mikroorganismy způsobující rozklad sacharidů na organické kyseliny, které spolu s bakteriálními enzymy odvápňují sklovinu, čímž nahrávají kazům. Tento „povlak“ také napadá vazivové tkáně a poškozuje upevnění zubů v kostech, přičemž poskytuje příhodné podmínky pro rozvoj zánětů a parodontózy. Jak se bránit? Odborníci připouštějí, že jistou prevencí proti jeho hromadění je konzumace určitých nápojů a potravin. Bez čeho se pro dobro svého přitažlivého úsměvu z obchodu nevracet?

Zelený čaj si dopřávejte denně

Tenhle tekutý životabudič má mnoho vědecky prokázaných přínosů. Když ho budete pravidelně popíjet i vy, na dně každého šálku naleznete pomoc při regulaci cholesterolu, lepší vyhlídky pro hubnutí i snížené riziko diabetu. Výrazných změn k lepšímu se ale dočká i váš chrup. Zázračný zelený čaj totiž obsahuje mnoho antioxidantů bojujících nejen proti ustupujícím dásním, ale i bakteriím, které za výše zmíněnou patálií obvykle stojí.

Brusinkový džus jako sázka na jistotu

V souvislosti s brusinkami si vybavíte palčivý zánět močového měchýře? Je pravda že na tuhle svízel se někdy přezdívané „červené borůvky“ vřele doporučují. To ale zdaleka ještě neznamená, že nemají i další přednosti! Obohaťte svůj pitný režim o brusinkový džus a těšte se z pozitiv, které to přinese. Kromě celé řady vitaminů a minerálů v něm totiž naleznete i rostlinné flavonoidy proanthokyanidiny. Z poznatků britského výzkumu uskutečněného na lékařské fakultě Rochester Medical Center jednoznačně vyplývá, že tyto látky plaku efektivně zabraňují.

Ovoce a zelenina? To je základ

Americká dentální asociace (ADA) rovněž doporučuje navýšit spotřebu ovoce a zeleniny, jelikož z těchto přírodních darů načerpáte nepostradatelnou vlákninu. Potraviny s jejím obsahem jsou prospěšné nejen pro trávení, ale vyžadují také důkladné kousání, čím se zvýší tvorba slin. Jimi se dle názoru expertů „oplachuje“ povrch zubů, takže se nežádoucí bakteriální vrstva nemůže tolik hromadit. Zejména účinky listové zeleniny, celeru a hrušek jsou v tomto směru vychvalovány!

Zdroj: www.verywellhealth.com, www.firstaid.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat