Prostreno.cz

Když tělo promlouvá přes stav nehtů

Pokožka, vlasy i nehty jsou často odrazem našeho zdravotního stavu, tělo tak jednoduše dává najevo nějaký vnitřní problém. Trápí vás bílé skvrnky na nehtech, nebo modrá lůžka, odlupující se šupinky či rýhy. Víte, co vám vaše tělo pokouší říct?

Pozorujete svoje nehty, všímáte si změn, které se na nich dějí? Pro zajímavost nehty na rukou rostou rychleji než na nohou. Dokonce rychleji roste nehet na ukazováčku než na malíčku, všimli jste si toho? Uvádí se, že nehet za den vyroste přibližně o 0,1 mm, někomu rostou rychleji někomu pomaleji, i to je často spojené se správným příjmem živin. A co další vnější jevy?

Bílé skvrny

Bílé skvrnky má čas od času snad každý. Jejich vznik může být zapříčiněný dvěma vlivy. Pokud máte skvrnku třeba jen na jednom či dvou prstech z deseti, jedná se nejspíše o výsledek drobného poranění, zřejmě se uhodili do nehtového lůžka, či do spodní části nehtu a na nehtu se objevila bílá skvrnka. Takže nemusíte mít žádné obavy.

Pokud jsou skvrnky na prstech četnější mohou vám chybět některé minerály či vitaminy. Nejčastěji se tak projevuje nedostatečné zásobení organismu zinkem, vápníkem a vitaminy ze skupiny B. Ale pozor, někdy mohou skvrny naopak signalizovat nadměrný příjem selenu.

Modrá lůžka

Namodralá lůžka můžete pozorovat nejčastěji na malíčku a palci. Tento jev může značit problém se srdcem, projevuje se též špatnou životosprávou, hlavně přemírou konzumace tučných a kořeněných jídel. Je na čase odlehčit jídelníček.

Rýhy

Rýhy obvykle značí nedostatek hořčíku a železa. Pokud chcete doplnit železo, zařaďte do jídelníčku otruby, sezamová semena, sušené meruňky a jehněčí maso. Hořčík najdete například v banánech, špenátu, tuňáku a oříšcích.

Odlupující se šupinky

Pokud se vám z nehtů odlupují drobné šupinky, může to značit nedostatek křemíku. Ten můžete získat konzumací červené řepy či cibule. Nehty můžete zevně ošetřit mastí nebo tinkturou z lichořeřišnice větší.

Bolestivé záněty

Časté záněty nehtových lůžek mohou značit oslabený močový měchýř. Měli byste se zaměřit na pitný režim a na jeho skladbu, dbejte na dostatek čisté vody. Zevně vám záněty pomůže zklidnit například namáčení v odvaru ze slézu, nebo aplikujte na postižené místo olej z lichořeřišnice nebo olej z jmelí bílého.

Jak zkrotit nehtovou mykózu

Nehtová mykóza se týká spíše nehtů na nohou a nejde tak o reakci vnitřního organismu, ale jako o reakci na vnější prostředí. Za nehtovou mykózou může stát špatná hygiena, neprodyšná obuv, či nekvalitní materiál ponožek. Tím snadno dojde k zapaření chodidel a plíseň je na světě. Bohužel si ji také domů můžete přinést z veřejných bazénů, sauny a tak podobně, proto je vhodné i v těchto místech nosit vhodnou obuv.

Mykózu můžete snadno zkrotit pomocí soli a oreganového oleje. V lavoru s teplou vodou rozpusťte lžíci soli a přidejte pár kapek oreganového oleje, ten je totiž vynikající na kvasinkové infekce. Poté stačí už jen nohy v lázni několik minut vykoupat.

Zdroj: www.wikipedia.com, www.healthline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat