Prostreno.cz

Yzop je afrodiziakální bylinka působící proti pocení

Yzop lékařský (Hyssopus officinalis) pochází ze Středomoří a již ve středověku byl dovezen do Čech. Jeho příbuznou je saturejka, takže v kuchyni to umí. Osvědčuje se však i proti pocení, takže se díky němu nemusíte obávat vzrůstajících teplot!

Rostlina yzop lékařský dřív zdobila zahrady klášterů, kde se používala k léčebným účelům, jako koření v kuchyni i okrasná květina. Roste volně v přírodě, vyskytuje se na slunných a kamenitých stráních, rumištích i v příkopech, ve starých lomech nebo skalkách. Najdete ho především na sušších místech. Jak ho poznáte? Je to vytrvalý polokeř s množstvím ratolestí a větviček, porostlých až nahoru zeleným podlouhlým listím libé vůně. Kvete od července do září a dorůstá výšky do jednoho metru. Až pět let dokáže poskytovat včelám pyl pro výrobu medu ze svých modrofialových květů. Je blízkým příbuzným saturejky a pochopitelně má jisté léčivé účinky (1). Tady jsou!

Pocení, které nemá šanci

Při zánětech hrdla a ústní dutiny je v současnosti nejčastější využití yzopu ve formě kloktadla. Dále působí proti nadměrnému pocení (obyčejnému i klimakterickému), podporuje chuť k jídlu, činnost žaludku, ledvin, usnadňuje vykašlávání a uvolňuje hleny při léčbě průdušek. Ulevuje při bolestivé menstruaci. Má přírodní antibiotické účinky, dezinfikuje rány při lehkém poranění a bodnutí hmyzem. Výtažky z listů mají antibakteriální účinky. Doporučuje se jako posilující nápoj pro starší lidi.

Odvar i kloktadlo

Yzop společně se šalvějí, přelitý vodou a vyluhovaný za studena, zabraňuje nadměrnému pocení, jak již bylo řečeno. Odvar vytvoříte zalitím dvou čajových lžiček nasušené bylinky asi půl litrem vody. Vařte 5 minut, poté nechte 10 minut vyluhovat a sceďte. Pijte dvakrát denně. Ovšem pozor, yzop mírně zvyšuje tlak. Co se týče kloktadla, tak to se připravuje louhováním nasušené droby zastudena. Yzop vás tak nadchl, že máte v plánu vysadit si ho na zahrádce? Žádný problém!

Pěstování yzopu

Tento stále zelený polokeř není na pěstování na zahrádce nijak náročný. Je možné ho vysadit do venkovních nádob, na balkon nebo do květináčů (pro pěstování v interiéru). Vyžaduje půdu s dostatkem vápníku. Patříte-li k jeho hrdým majitelům, pak jistě víte, že ve francouzské kuchyni je yzop velmi oblíbeným kořením.

Používá se do polévek, omáček, pomazánek i jako součást některých likérů. Slouží k dochucování nealkoholických letních nápojů. Dále se hodí k dušenému masu ze zvěřiny, králičímu, kuřecímu i jehněčímu. Lze jím zvýraznit chuť zelí, červené řepy, mrkve, dýně, hrachu nebo hub. Přidává se do ovocných koláčů a dezertů, do kompotů nebo marmelád z meruněk, višní, malin či broskví. Jeho aroma se dobře snáší s bobkovým listem, mátou, petrželkou a tymiánem. Je však třeba yzop používat v rozumné míře, ve větších dávkách by mohl způsobit křeče. A už jste zkoušeli tohle přírodní afrodiziakum?

Recept na yzopové víno

Potřebujete 80 g sušené bylinky a 1 litr bílého vína. Yzop nechte ve víně vyluhovat 8 dní, poté popíjejte 2 dcl denně. O tomto nápoji se říká, že podporuje touhu a zvyšuje sexuální výkonnost. Když to náhodou nezabere, pořád tato bylinka nachází uplatnění.

Yzop v dávných dobách sloužil k náboženským účelům. Očišťovala se s ním posvátná místa a chrámy. Dnes některé zdroje uvádějí, že odpuzuje slimáky a bělásky. Proto je možné ho vysadit kolem záhonů se zelím a kapustou. Rostoucí pod ovocnými stromy prý také odpuzuje mšice.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK548391/, www.healthline.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat