Prostreno.cz

S hypertenzí může pomoci jedno typicky letní ovoce

Co jíst, pokud máte vysoký krevní tlak? Místo užívání léků zařaďte do svého jídelníčku oblíbené letní ovoce, které se s příchodem teplejších měsíců začíná opět objevovat na pultech obchodů. Chybu rozhodně neuděláte!

Hypertenze, neboli vysoký krevní tlak, je stav, při kterém je tlak krve proti stěnám cévy trvale zvýšen. Hypertenze je charakterizována opakovaným nebo přetrvávajícím zvýšením krevního tlaku – podle definice na hodnoty 140/90 a vyšší, přičemž existuje řada způsobů její regulace. Jedním z nich je zdravá výživa. Nová studie, jejíž výsledky uveřejnil časopis American Journal of Hypertension, ukázala, že extrakty z melounu mohou být užitečné právě pro pacienty trpící hypertenzí (1).

„To velké, kulaté a sladké“

Účastníkům studie, které se zúčastnilo 14 dospělých ve středním věku, byl podáván L-citrulin a L-arginin ze syntetických nebo melounových zdrojů. Citrulin je aminokyselina, o níž se říká, že je vhodná pro regulaci krevního tlaku, protože produkuje plynný oxid dusnatý neboli látku rozšiřující krevní cévy. Díky ní dochází ke snížení krevního tlaku.

Výzkumníci zjistili, že krevní tlak účastníků, již jedli extrakty z melounu, v porovnání s těmi, kteří konzumovali placebo, byl výrazně nižší. „Tato studie ukazuje, že zařazení melounu do jídelníčku prokazatelně krotí hypertenzi a může pozitivně ovlivňovat arteriální funkci,“ uvádějí výzkumníci.

Doktor přes stárnutí i tělesnou hmotnost

Meloun je navíc nízkokalorický a bohatý na sloučeniny, které mohou bojovat proti zánětu a nižšímu oxidačnímu stresu. O těch samých zdravých sloučeninách vědci tvrdí, že pozitivně působí při léčbě rakoviny a srdečního infarktu. Konzumace 100 gramů melounu poskytne různé prospěšné látky, jako je 14,8 gramu sacharidů, 0,5 gramu tuku, 1,55 gramu bílkovin, 5,706 miligramu vitaminu A, 546,9 miligramu draslíku a 74,7 miligramu vitaminu C. Málokdo ví, že meloun obsahuje i kolagen.

Ten je potřebný pro udržení zdravé a pevné kůže a k urychlení procesu hojení. Kolagen je také látka, jež zabraňuje účinku předčasného stárnutí. Meloun tedy kromě výše uvedených benefitů poskytuje i anti-aging efekt! Ocení ho však i ti, kdo hubnou, nebo se snaží žít zdravěji.

Meloun se skládá z 90 % z vody, takže působí proti dehydrataci. Zároveň má nízký obsah kalorií, tuků a cholesterolu, takže je vhodné jej konzumovat, pokud jste na dietě. A pochopitelně i mimo ni.

Zdroj: (1) www.food.ndtv.com/food-drinks/hypertension-diet-study-shows-this-summer-fruit-can-help-high-bp-patients-2024023, www.eatzhis.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat