Prostreno.cz

Je ke snídani lepší variantou káva nebo čaj

Čaj versus káva. Co je v rámci snídaně zdravější variantou? Některá fakta vůbec nejsou pozitivní! Na jakou stranu se přikloníte?

Káva a čaj. Který z těchto nápojů je lepší? Debata je stejně stará jako nápoje samotné. Dva životabudiče s kofeinem jsou velmi populární po celém světě a oba jsou konzumovány v podstatě po celý den, i když různými způsoby. Někteří lidé mají rádi čaj s mlékem, jiní si do něj dávají med nebo citron. Co se týče kávy, tak i u ní existují různé varianty podávání. Tahle variabilita zmíněné stimulanty spojuje, stejně jako návykovost. Otázkou však zůstává, který nápoj je konkrétně pro vás lepší a zdravější?

Bez kofeinu se (ne)dá žít?

Všichni víme, že kofein je špatný, když se konzumuje nadměrně. Může totiž způsobit celou řadu problémů, včetně nervozity, úzkosti, podrážděnosti, plynatosti, a dokonce i nepravidelného srdečního tepu. Proto vám většina odborníků řekne, abyste to s ním nepřeháněli. Sluší se uvést, že Úřad pro kontrolu potravin a léčiv v USA stanovil bezpečný limit spotřeby kofeinu na 400 mg, což představuje přibližně čtyři až pět malých šálků kávy denně. Nebo snad čaje?

Bez ničeho, prosím

Obecně se konzumace čaje a kávy bez mléka a cukru považuje za zdravější. Černá káva přitom má více kofeinu než černý čaj. Zatímco černý čaj obsahuje přibližně 55 mg kofeinu na šálek, u kávy je to téměř dvojnásobné množství. V překladu to znamená, že pokud máte citlivý žaludek, měli byste kávu nahradit spíš čajem.

S čím vyrazit do posilovny?

Na druhou stranu se říká, že černá káva snižuje riziko diabetu typu 2, pomáhá při zvládání hmotnosti podporováním metabolismu, zlepšuje kognitivní funkce a snižuje rizika Alzheimerovy choroby a demence. Podle vědeckých zjištění černé kafíčko stimuluje metabolismus mnohem lépe než černý čaj, a proto je preferovaným zdrojem kofeinu nejen pro nadšence v tělocvičně.

Na čem závisí konečný verdikt?

Černý čaj však snižuje krevní tlak, kontroluje hladinu cukru v krvi, a dokonce eliminuje riziko mrtvice. Zároveň je bohatý na antioxidanty, které chrání funkci srdce a bojují proti zánětu v těle. V konečném součtu tedy záleží, jaké výhody z prvního či druhého chcete čerpat. Pokud hledáte rychlé oživení těla po probdělé noci, káva vás nastartuje lépe než čaj. Ale jestli potřebujete kofein, jenž vás příjemně uvolní a dodá vašemu tělu léčivé antioxidanty, pak sáhněte spíš po čaji.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871637/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat