Prostreno.cz

Obrovské letní chyby ve výživě

Léto vyžaduje jisté nutriční úpravy jídelníčku v podobě lehkých potravin. Pozor si dejte na sladké studené nápoje. Co je na nich tak špatného a jakých dalších chyb se lidé v létě dopouštějí?

Léto je časem, kdy se mnoho z nás stane obětmi stoupacích teplot, které mohou vést k řadě problémů, ke kterým patří bolesti hlavy a nevolnost, stejně jako úpal, dehydratace, zácpa či průjem. To je důvod, proč se lidem doporučuje, aby dbali na své zdraví, především prostřednictvím odlehčené stravy a mírného cvičení. A skutečně je to tak. To, co jíte, je zásadní pro zdravou mysl a tělo, ale také pro udržení úrovně energie v průběhu dlouhých letních dnů. Nedopouštějte se stále stejných omylů!

Pití chlazené vody po dni stráveném na slunci

I když chuť vypít něco ledově chladného hned poté, co přijdete domů po dni stráveném na slunci, je obrovská, zadržte. Ledová voda šokuje organismus a způsobuje bolest v krku i zažívací potíže.

Příliš mnoho kofeinu

Kofein je dobrý sluha, ale zlý pán. Má močopudné vlastnosti a dehydratuje tělo, takže mnoho kávy nebo čaje během léta se podepíše na bolestech hlavy a ztrátě cenných tekutin. Takže všeho s mírou!

Konzumace sladkých džusů a nápojů

Většina chlazených balených šťáv a studených nápojů obsahuje nadměrné množství cukru, který sice může dočasně zvýšit vaši energii, ale následně způsobí výkyvy nálady a obezitu. Proto pijte jen čerstvé ovocné šťávy s přírodními cukry.

Dodržování nesmyslných diet

Mnoho lidí před létem nebo během něj cítí intenzivní tlak na svoji postavu. Panika z plavkové sezony a důvěřování „zaručeným“ a hlavně rychlým výsledkům mysli ani tělu neprospívá. Opravdu drastická úprava jídelníčku může vést k nevolnostem, malátnosti, bolestem hlavy i špatnému spánku. To nedopusťte. Jezte lehce, dodržujte pravidelnost v menších porcích a vyhněte se smaženým a tučným jídlům. Naslouchejte svému tělu.

Absence vajec, ryb nebo kuřete

Představa, že každé vejce, ryba nebo kuře zvyšuje tělesnou teplotu, je mylná. Všechny tři uvedené potraviny jsou naopak zvlášť v létě vhodné, neboť se mohou pochlubit bílkovinami, které jsou důležité pro udržení zdravé váhy během nejteplejšího ročního období. A po jejich konzumaci se rozhodně nezpotíte.

Zdroj: www.healthline.com, www.eatthis.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Cuketová polévka se sýrem

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat