Prostreno.cz

Červené potraviny prospívají vašemu srdci

Fazole, rajčata a granátové jablko byste si měli dopřávat co možná nejčastěji. Důvod? Tahle svatá trojice normalizuje krevní tlak, pročistí tepny a zreguluje hladinu cholesterolu, což se na kondici vašeho srdce projeví jedině příznivě!

Co se týká „srdečních záležitostí“, nejsou české lékařské statistiky vůbec příznivé. Vyplývá z nich totiž, že selhání kardiovaskulárního systému ročně postihne zhruba 40 tisíc našinců, a to je poměrně alarmující stav. Nechcete být další na řadě? Pak vám odborníci doporučují jít po stopách červené prevence. Představují ji potraviny rudého vzezření, které zdraví srdce všemi silami podporují. Co si tedy připsat na nákupní seznam hodně tučným písmem?

Granátové jablko si rozhodně neodpírejte

To, že granátové jablko je aromatické ovoce s charakteristickou sladkokyselou chutí, ví určitě každý. Málokdo však tuší, že zázrak přírody, na který v dobách dávno minulých nedali dopustit ani obyvatelé starého Egypta, má tak báječné účinky na zdraví. Již mnoho studií s průkaznými daty poukázalo na skutečnost, že tento cizokrajný plod přispívá k regulaci tlaku i škodlivého cholesterolu, přičemž platí za účinnou „čističku“ tepen. Experti k pravidelné konzumaci této exotické pochutiny vybízejí i proto, že prospívá trávení, bojuje proti zánětům a předchází šerosleposti.

Rajčat není nikdy dost

Jak často se rajčata zakutálí na váš stůl? Měli byste vědět, že obsahují barvivo lykopen, na němž si lékaři cení jeho antioxidačních vlastností. Díky tomuto karotenoidu vás rajská jablíčka ochraňují nejen před kardiovaskulárními chorobami, ale i rakovinou a osteoporózou. Zahrnete je dnes do salátu? Pro patřičnou motivaci je třeba zmínit, že podporují pružnost pokožky a zpomalují proces stárnutí.

Červené fazole jako sázka na jistotu

Evokují vám luštěniny nehezké vzpomínky na školní stravování? Přesto se vám mnohonásobně vyplatí dát podceňovaným fazolím druhou šanci. A zvláště těm červeným! Načerpáte z nich totiž hojné množství vlákniny, stejně jako hořčík, draslík, bílkoviny a vitaminy skupiny B. Jejich zařazení do jídelníčku vám přinese také výhody v podobě regulace cholesterolu, vylepšeného trávení, rychlejšího hubnutí i průchodnějších tepen.

Zdroj: healthline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat