Prostreno.cz

Splnění pitného režimu vodou našlapanými potraviny

O některých potravinách se ani neví, že vám poskytnou obrovské množství vody. Patří mezi ně například cuketa, brambory nebo celer. Tyto dary přírody jsou možná opravdu spolehlivými zprostředkovateli vody. Proto je ze své stravy rozhodně nevykazujte! Navíc z nich plynou i zajímavá zdravotní pozitiva.

Není žádnou novinkou, že hydratace hraje ve vašem každodenním životě zásadní roli. Mimo jiné totiž pomáhá udržovat optimální energetickou hladinu, přičemž se podílí na vyplavování škodlivin z organismu, které narušují fungování imunitního systému. A teď ruku na srdce. Jak jste na tom s příjmem tekutin právě vy? Pokud máte v tomhle směru trochu mezery, navrhujeme zařadit do jídelníčku tyto potraviny. Jako dodavatelé vláhy totiž fungují na jedničku!

Cuketa, něco pro dietáře

Zelenina, kterou lze přidávat do dušených směsí, pomazánek, placek, bábovek, buchet i polévek má u výživových poradců hodně dobrou pověst. Kromě vysokého obsahu vody vám nabízí i velké množství vlákniny napomáhající trávení a slibující prevenci před rakovinou. Pochutina, jež pochází ze Střední Ameriky, je také známá tím, že pročišťuje ledviny, urychluje hubnutí, posiluje imunitní systém a prospívá srdci. Sluší se uvést, že cuketa má dle názoru odborníků i uklidňující schopnosti, jež v krizových situacích jistě přijdou k duhu. Nebo snad ne?

Brambory. Těch není nikdy dost

Brambory jsou u nás pravděpodobně nejoblíbenější přílohou. Potvrzuje to nejen pohled do sklepů tuzemských domácností, ale také statistiky. Z nich vyplývá, že čtyřčlenná rodina sní v průměru 290 kilogramů této zemědělské plodiny za rok. Vaše také? „Zemáky“ jsou dobrými zdroji tekutin i draslíku. Závěry nedávné studie zveřejněné v časopise Journal of the American College of Cardiology naznačují, že dostatečný příjem uvedeného minerálu snižuje riziko mrtvice o celých 21 %, zatímco předchází i dalším srdečním obtížím.

Celer, podceňovaný poklad

Možná to zní neuvěřitelně, ale o celeru se ve svých dílech zmiňoval řecký básník Homér. A to určitě netušil, že tenhle přítel do nepohody poskytuje kromě celé řady vitaminů a minerálů také kyselinu listovou a nemálo bílkovin. Nelze mu odepřít ani to, že funguje jako báječný „hydratační doping“, neboť vody se v něm skrývá jen o trochu méně, tedy aspoň v porovnání s okurkou.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)

Rybí karbanátky

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat